PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Θα αναζητήσουμε νέους συμμάχους


Η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, επέμεινε με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε ανάλογες δηλώσεις και χθες Σάββατο τονίζοντας πως είναι ενοχλημένος και αναστατωμένος από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα», αναφερόμενος στον Άντριου Μπράνσον. «Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στην πόλη Ριζούντα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα, τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, την υπόθεση Γκιουλέν και τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, μέχρι την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες Σάββατο την έκκλησή του προς τους συμπατριώτες του να πουλήσουν τον χρυσό, τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν, για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα. Ανέφερε ότι τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και απέδωσε τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων στον «οικονομικό πόλεμο που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας». Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, σε άρθρο του στους New York Times ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς την Ουάσιγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στην Άγκυρα, εγκαταλείποντας την «έλλειψη σεβασμού», σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί αλλού φίλους και συμμάχους.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τονίζοντας πως «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει».

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα νιώθει απογοητευμένη από την Ουάσιγκτον, στάθηκε στην υπόθεση Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος, στις σχέσεις των ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, αλλά και στην υπόθεση Μπράνσον.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατρακύλα της λίρας έναντι του «ισχυρού», όπως το χαρακτήρισε, δολαρίου. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Εντός ολίγων λεπτών μετά τα σχόλια του κ. Τραμπ, η τουρκική λίρα διολίσθησε σε ιστορικό ναδίρ, με την πτώση της έναντι του δολαρίου να προσεγγίζει προς στιγμής ακόμη και το 19%, παρά την έκκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που ενδεχομένως διαθέτουν «κάτω από το μαξιλάρια».

Αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής, η λίρα μάζεψε μέρος των ισχυρών απωλειών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 6,40 λιρών ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment