PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Η λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της».

«Το να διεκδικείς θαλάσσια κυριαρχία χρησιμοποιώντας το νησί Μεΐς, που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και στα 580 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά», ισχυρίσθηκε σήμερα ο Ερντογάν.

Ευρωπαϊκές συζητήσεις

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στην τελετή γενεθλίων του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Κατά την ομιλία του επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κάλεσε να μην βλέπει μέσα από μεγεθυντικό φακό ασκώντας του παράλληλα κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση στη Βηρυτό. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία.

Υπενθυμίζεται επίσης πως υψηλού συμβολιμού ελληνογαλλική ναυτική άσκηση πραγματοποιείται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που περιλαμβάνει την περιοχή που έχει δεσμεύσει με Navtex η Τουρκία, ενώ είχε προηγηθεί η στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα σήμερα τη γαλλική απόφαση για την πραγματοποίηση της ναυτικής άσκησης, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment