PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: «Δεν θα δεχθούμε την προεδρία της Κύπρου»


Δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Δεν θα δεχθούμε την προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Πώς μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, εν όψει της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος στην Κύπρο.

«Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του, το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα που περιορίζεται στην Κύπρο. Είναι ένα θέμα που έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε.

«Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη» σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε επ’ αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Δεν μπορούμε να κρατάμε σε αοριστία το μέλλον των πλευρών. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία. Και ο ελληνοκυπριακός λαός πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση» είπε.

«Εάν προβλέπεται ένα κοινό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εφαρμόζοντας περιορισμούς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» είπε.

Σκληρή απάντηση Λαμπρινίδη

Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με αφορμή την επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο λαός της Κύπρου πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει πάντα δίπλα του την Ελλάδα στο δίκαιο αγώνα για την επανένωση της πατρίδας του» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «λίγο πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο Τούρκος πρωθυπουργός “απειλεί” με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, με σχέδια “Β” επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου».

Οι δηλώσεις αυτές, συνέχισε, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

«Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της» κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment