PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία


Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της τοπικής πολιτοφυλακής των Κούρδων Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία» δήλωσε μέσω Twitter ο Ερντογάν.

Ήδη από νωρίς σήμερα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να διασχίζουν την περιοχή, για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν τα σύνορα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών» αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF, Μουσταφά Μπαλί, στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας κι ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κι αποθήκες με πυρομαχικά.

Οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν τη Μόσχα να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο υποστηρικτή και εγγυητή». Όπως σημείωσε, η θέση της εδώ και καιρό είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί η συριακή σύγκρουση είναι μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για την στρατιωτική αυτή επιχείρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η επιχείρηση αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment