PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Εργατικό ατύχημα στο Δήμο Περιστερίου


Ανακοίνωση εξέδωσε η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου, μέλος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σχετικά με ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στον τομέα της καθαριότητας όταν υπάλληλος έπεσε από το σκαλοπάτι απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι.

Το PeristeriNews.gr, για το συγκεκριμένο συμβάν ήρθε σε επικοινωνία με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, η οποία δήλωσε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος βρίσκεται χρόνια σε αυτή την δουλειά και κατά την διάρκεια της βάρδιας του αισθάνθηκε αδιαθεσία (ανέβασε ζάχαρο) με αποτέλεσμα να χτυπήσει ελαφρά. Από την πρώτη στιγμή η Αντιδήμαρχος ήταν στο πλευρό του και τον συνόδευσε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό, υποβλήθηκε σε όλες τις προληπτικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου αναφέρει τα εξής:

«Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στο Δήμο Περιστερίου, αναίσθητο μάζεψε το ασθενοφόρο εργάτη καθαριότητας όταν έπεσε από το σκαλοπάτι απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι. Τα τελευταία χρόνια  ζούμε με μεγάλη συχνότητα και στο δήμο μας πολλά εργατικά ατυχήματα, πολύ σοβαρά ακόμα  και ένα θανατηφόρο.

Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων!

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων με εκατοντάδες σακατεμένους και 50 νεκρούς τα τελευταία χρόνια στο κλάδο μας δεν είναι αποτέλεσμα «σύμπτωσης» ή «κακιάς στιγμής», ή  «αποκλειστική ευθύνη των Εργαζομένων»  όπως προσπαθούν να μας πείσουν δήμαρχοι και κυβέρνηση.

Οι αίτιες είναι, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανάγκη για να συμπληρώσουν το πετσοκομμένο εισόδημα τους οι εργαζόμενοι  δουλεύουν διπλοβάρδιες, σαββατοκύριακα, νύχτες.

Η 24ωρη λειτουργία  υπηρεσιών, είναι κύριος παράγοντας  εργατικών ατυχημάτων (τα 2\3 των εργατικών ατυχημάτων γίνονται είτε σαββατοκύριακα είτε στη νυχτερινή βάρδια) επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Φαίνεται πως δεν υπολογίζετε από τη διοίκηση του Δήμου Περιστερίου η ανθρώπινη ζωή των συνάδελφων με 8μηνες συμβάσεις ΟΑΕΔ, παραβλέποντας ακόμα και το νομό, τους αξιοποιεί ως εργάτες στα απορριμματοφόρα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ( αντιολισθητικά παπούτσια–αντιτετανικά  εμβόλια,   κ.α.)  ή τους βγάζει να βάφουν νησίδες χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο περνώντας τα αυτοκίνητα από δίπλα τους.

 Μάλλον δεν τους άγγιξε  ο θάνατος του συναδέλφου σε νησίδα του Ασπρόπυργου ούτε  οι 50 θάνατοι συναδέλφων και οι εκατοντάδες σακατεμένοι, που στο δήμο μας δεν έχουμε και λίγους.

Πέρα από τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου Περιστερίου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Συλλόγου μας που όχι μόνο δεν τους περισσεύει ούτε μια σταγόνα μελάνι να γράψουν έστω μια λέξη για τα εργατικά ατυχήματα στο δήμο μας αλλά  με τη στάση ξεπλένουν για άλλη μια φορά  την διοίκηση και την απαλλάσσουν από τις ευθύνες της.

Υπεύθυνες  πρώτα από όλα είναι οι πολιτικές  όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχεδιάζει και εφαρμόζει  αντεργατικά μέτρα, που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας.            

                       Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

                                      Καμία ανοχή! Καμία αναμονή

 

Συναδέλφισσες-φοι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής παίρνει την πρωτοβουλία και οργανώνει ημερίδα υγιεινής και ασφάλειας, να μαζευτεί η πείρα των εργαζομένων όλων των δήμων της Αττικής και να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση με απαίτηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς ώσπου να εξαλειφθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

και ώρα 17.30 στο θεατράκι του δημαρχείου Περιστερίου.

 

Παρεμβάσεις θα κάνουν.

Παπάζογλου Χρήστος

Ειδικός γιατρός εργασίας, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Γεωργιάδου Εύη

Δρ. Μηχανικός Ασφαλείας , Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Όψιμος Βασίλης

Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας.

Τσελέντης Μάκης

Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Leave a Comment