PeristeriNews.gr
Οικονομία

Επιφυλακτική έως αρνητική η αντιπολίτευση


Επιφυλακτικά έως αρνητικά σχολίασαν τις αποφάσεις των 17 ηγετών των χωρών – μελών του Ευρώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιφυλακτικά έως αρνητικά σχολίασαν τις αποφάσεις των 17 ηγετών των χωρών – μελών του Ευρώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης, που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι παρά τις αποφάσεις της Συνόδου, ούτε η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για προαλειμμένες αποφάσεις που και η Νέα Δημοκρατία προώθησε συστηματικά σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους και επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκδοση ευρωομόλογου, ως μόνιμη λύση βιωσιμότητας.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το πώς πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατήγγειλε την ανακοίνωση της τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας.

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για “αντιδραστικότατη συμφωνία” που θα επιφέρει “νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων”, έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.

«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δις δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε. Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

«Μείζον, όμως, ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του Συμφώνου για το Ευρώ», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

“Οι χθεσινές εξελίξεις δικαίωσαν τη Δημοκρατική Συμμαχία που έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει”, ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε: “Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει”.

Απάντηση Πεταλωτή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, καθώς και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., δήλωσε ότι η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με όπλα της την αξιοπιστία, την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε φθάσει στο ναδίρ, τη συνέπεια στην εφαρμογή ενός μεγάλου εθνικού προγράμματος και κυρίως την αναγνώριση των θυσιών που υφίσταται ο λαός μας για να ξεπεράσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε συγχρόνως στις μεγάλες αλλαγές που ήδη υλοποιούμε.

«Αυτά εκτίμησαν οι εταίροι μας, μέσα από μια δύσκολη και σκληρή μάχη με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που δημιουργούν προοπτική και βιωσιμότητα για την ελληνική οικονομία και αποφάσεις που κάθε άλλο παρά αποφασισμένα και αυτονόητα ήταν.

Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι απουσιάζει από τον εθνικό αγώνα που δίνει ο Ελληνικός Λαός για τη σωτηρία της χώρας και ότι στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος στο χάλι που άφησε πίσω η κυβέρνησή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προτιμούσαν να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τις επιτυχίες, για να μπορούν να πανηγυρίζουν και να επιμένουν μονότονα στην δήθεν αντιμνημονιακή και ισοπεδωτική πολιτική τους και τα καλεί να σταματήσουν τη φθηνή μεμψιμοιρία και να παραδεχθούν έστω και τώρα ότι ο αγώνας αυτός έχει ορατά πλέον αποτελέσματα, για να μπορέσουν να μετατραπούν αυτήν την κρίσιμη ώρα από αρνητές, σε εθνικά ωφέλιμους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment