PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Επιτυχής η άσκηση σεισμού στη Δυτική Αθήνα


Την Τετάρτη, 2 Μαΐου, διεξήχθη από την Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, για πρώτη φορά στην Αττική, η διυπηρεσιακή προσομοίωση σεισμού «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018»

Την άσκηση διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του Ο.Α.Σ.Π. και με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

O Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Σπύρος Τζόκας προλογίζοντας την άσκηση, αφού ευχαρίστησε φορείς και εθελοντές για το ενδιαφέρον που επέδειξαν με τη μεγάλη συμμετοχή, αναφέρθηκε στο σκοπό διεξαγωγής της άσκησης και κυρίως στους βασικούς στόχους της δοκιμασίας της φάσης κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε σεισμό και της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αυτοπροστασίας.

Ο κ. Τζόκας έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας πως «για πρώτη φορά γίνεται άσκηση πεδίου σε επίπεδο  Περιφερειακής Ενότητας στην Αττική και είμαι σίγουρος πως μετά το πέρας της, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι και κυρίως πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού, που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε ως ασκούμενος στην πρώτη φάση της άσκησης, κατά τη διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), ως Πρόεδρος αυτού, για σεισμό.

Το σενάριο αφορούσε την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ισχυρό μετασεισμό 5,3 ρίχτερ και έντονη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή.

Η σεισμική δόνηση είχε επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις σε κτίρια και υποδομές με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Στην άσκσηση, εξετάστηκαν σε πραγματικό χρόνο οι δράσεις και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από ένα καταστροφικό συμβάν.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν στο πεδίο επιχειρησιακές δυνάμεις (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Υπηρεσιακοί Παράγοντες από διάφορους φορείς και Υπηρεσίες και Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας) προκειμένου να γίνουν απαραίτητες ενέργειες  για τον έλεγχο των πληγέντων περιοχών, την άρση επικινδυνοτήτων, τον απεγκλωβισμό πολιτών, την μεταφορά τραυματιών κ.α.

Τα επεισόδια του σεναρίου προσομοίαζαν πραγματικές συνθήκες σεισμού, στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Το συντονιστικό κέντρο της άσκησης ήταν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Περιστερίου, όπου μεταφέρθηκε ζωντανή εικόνα σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming) από το πεδίο που εξελίχθησαν τα επεισόδια.

Μετά το πέρας της άσκησης ακολούθησε φάση απενημέρωσης, όπου συζητήθηκαν παρουσία των ασκούμενων βασικά σημεία και προβλήματα που προέκυψαν, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα σεισμικού κινδύνου.

Στην άσκηση συμμετείχαν σε διάφορα επίπεδα και ρόλους εκπρόσωποι από:

τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλ. & Κοιν. Αλληλεγγύης/Δνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Γ.Γ.Δ.Ε./Δ.Α.Ε.Φ.Κ., το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, τη Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, το Δήμο Περιστερίου, το Δήμο Ιλίου, το Δήμο Πετρούπολης, το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού, την Αστυνομική Δ/νση Δυτικής Αττικής, το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής, το 10ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, τη Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου, το ΕΚΑΒ, τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι Εθελοντικές Ομάδες: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός/Περιφερειακό Τμήμα Περιστερίου, ΕΟ Ελληνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών, ΕΟ Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Εθελοντών Αττικής, ΕΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, ΕΟ Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας, ΕΟ Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου, την Αποκεντρωμένη Δ/κση Αττικής/Δνση Πολιτικής Προστασίας, το το Δήμο Αιγάλεω, το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, την Περιφερειακή Δ/κση Π.Υ. Αττικής, τη Δ/κση Π.Υ Αθηνών, το 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, τη Δ/νση Τροχαίας Αττικής, τον Ελληνικό Στρατό, την ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΧΕΑ/3, την Πολεμική Αεροπορία/Κ.ΟΜ.Α.Κ., το ΕΚΕΠΥ, το ΑΤΤΙΚΟΝ Π.Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, το Φυσικό Αέριο Αττικής κ.ά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment