PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Επιστροφή στην κανονικότητα: Πότε επαναλειτουργούν σχολεία, εμπόριο και εστίαση


Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, βρίσκονται εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι περιμένουν να δουν πότε θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα σχολικών μονάδων, το «ξεκλείδωμα» του λιανεμπορίου και των καταστημάτων εστίασης.

Μπορεί ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες να γέννησε κάποιες προσδοκίες για πρόωρη άρση των μέτρων, ωστόσο τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους που παραμένουν στα ύψη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίζει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, μελετά την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση που υπάρχει στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ προκειμένου να ανακοινώσουν το συνολικό σχέδιο για το «άνοιγμα» της χώρας.

Το περίγραμμα του σχεδίου

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας – πιθανότατα από τον ίδιο των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν και την εξέλιξη με τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, ώστε να έχουν μία καλύτερη εικόνα.

Το περίγραμμα του σχεδίου είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων κατά προτεραιότητα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο με αυστηρούς κανόνες για τα καταστήματα, τον αριθμό των πελατών και εν συνεχεία θα ανοίξει η εστίαση, με το χρονοδιάγραμμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να προσδιορίζεται για λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο πως από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση, έστω με τους αυστηρούς περιορισμούς που θα υπάρξουν, θα διευρυνθεί και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών.

Φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να εκδράμουν σε εσωτερικούς χειμερινούς προορισμούς στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων μάλλον θα πρέπει να το… ξεχάσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινή του συνέντευξη (Ant1) έβαλε «φρένο» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ανοίξει σταδιακά και με ασφάλεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπεότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Από την κυβέρνηση τονίζεται τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους, ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων με την 7η Δεκεμβρίου να είναι μία από τις πιθανές ημερομηνίες για να βγει το λουκέτο από τα σχολεία.

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο από την κυβέρνηση για το εάν θα ανοίξουν μαζί δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια .

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA προκρίνεται το σενάριο να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες μαζί ωστόσο το θέμα θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από την κυβέρνηση.

Το ερωτηματικό για την εστίαση

Για το άνοιγμα της εστίασης, ένας κλάδος που έχει πληγεί σημαντικά στη διάρκεια του lockdown, φαίνεται πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καταλήγουν σε ένα… προσεχτικό άνοιγμα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ώστε να τονωθεί η Οικονομία.

Οι συνεχείς περιορισμοί άλλωστε, έχουν «κουράσει» τους πάντες, όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν τότε θα επιτραπεί το άνοιγμα των εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης δεν πρόκειται να ακολουθήσουν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – τα νυχτερινά κέντρα όπως μπαρ, καθώς εκεί θεωρείται ότι είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Τα νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο

Η πανδημία φαίνεται ότι φέρνει νέα δεδομένα και στο λιανεμπόριο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μία τόνωση της αγοράς, ωστόσο ακόμη ψάχνει τον τρόπο ώστε να γίνει αυτό και ταυτόχρονα να υπάρχει ασφάλεια για τους πελάτες και τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να ανοίξουν νωρίτερα ορισμένα μαγαζιά στο λιανεμπόριο, όπως αυτά με εποχιακά είδη και παιχνίδια. Επίσης ένα άλλο μέτρο που πιθανότατα να εφαρμοστεί θα είναι τα ψώνια με… click away.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει εν συνεχεία ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment