PeristeriNews.gr
Διεθνή

Επιστρέφει στους καθημερινούς ρυθμούς η Αίγυπτος


Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες.

Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες.

Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν “ειρηνικά, ειρηνικά” καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. “Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία”, φώναζαν.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Χθες, ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύτηκε σε μια “ειρηνική μετάβαση εξουσίας”, η οποία “θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους” και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ’ αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική αδελφότητα, που η Ουάσινγκτον τρέφει υποψίες έναντί της, τόνισε, με ανακοίνωσή της, ότι “δεν επιζητεί την εξουσία”, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. “Είμαστε οι υπηρέτες του αξιοπρεπούς λαού”.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δις λίρες Αιγύπτου (12 δις δολάρια, κάτι λιγότερο από 9 δις ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

Κλειστές παρέμεναν προσωρινά και πολλές τράπεζες, υπό το φόβο ότι οι καταθέτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, αν και οι περισσότερες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα.

Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο

Ο αραβικός κόσμος υποστήριξε σήμερα την προοπτική μιας ειρηνικής μετάβασης στην Αίγυπτο, μόλις την επομένη ημέρα αφότου κατά το 18ο 24ωρο των λαϊκών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την προεδρία.

Ο Αραβικός σύνδεσμος εξήρε το έργο του αιγυπτιακού ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου “που μέσα σε λεπτές αντικειμενικές συνθήκες προχωρεί προς την εκπλήρωση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ισλαμικής διάσκεψης επισήμανε ότι “ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται ενώπιος με ιστορικούς μετασχηματισμούς, που απαιτούν ακριβή οράματα και υψηλό βαθμό σοφίας”.

Ο γγ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου “συνεχάρη τον αιγυπτιακό λαό για τον θρίαμβο της βούλησής του, ευχόμενός του πρόοδο κι ευημερία”.

Τέλος, στη Δαμασκό, όπου έγιναν σήμερα επίσημες ιρακινοσυριακές συνομιλίες, τονίστηκε στο περιθώριό τους ότι “ο αιγυπτιακός λαός θα τα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα του, να εδραιώσει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα”, ενώ επισημάνθηκε ότι “θα πρέπει ο αιγυπτιακός λαός ελεύθερα να μπορέσει να εκφράσει τη βούλησή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας”. Το Ιράκ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ενώ τη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Leave a Comment