PeristeriNews.gr
Οικονομία

Επιστολές Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες


Επιστολές προς τις διοικήσεις των τραπεζών σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης που έχει λάβει κάθε τράπεζα και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο η δημιουργούμενη ρευστότητα αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας και χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ζητεί, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνεται να επεκταθεί ο πυλώνας ενίσχυσης με τη μορφή των εγγυήσεων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment