PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στη σκόνη των σπιτιών μας


Τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η οικιακή σκόνη για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η οικιακή σκόνη για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Ο ευρωβουλευτής, βασιζόμενος στα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης, ζητά μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της χρήσης των χημικών ευρείας χρήσης, όπως η δισφαινόλη Α, οι επιβραδυντές φλόγας και οι φθαλικές ενώσεις, που συσσωρεύονται στην οικιακή σκόνη και δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού REACH για την καλύτερη προστασία από αυτές τις ουσίες και άλλα επικίνδυνα χημικά.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Πρόσφατη έρευνα της Σουηδικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης φέρνει στο προσκήνιο την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών όπως η δισφαινόλη Α, οι επιβραδυντές φλόγας και οι φθαλικές ενώσεις στη σκόνη στο εσωτερικό των σπιτιών. Στην έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες από όλο τον κόσμο, έξι από τις οποίες ανήκουν στην ΕΕ, τεκμηριώνεται ότι οικιακά είδη καθημερινής χρήσης όπως έπιπλα, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α, περιέχουν χημικές ουσίες που διαρρέουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα επικίνδυνα αυτά χημικά δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες, καθώς μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών ορμονών διαταράσσοντας το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, αναπαραγωγικές δυσκολίες κ.α. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χημικά παρουσιάζουν ενδεχομένως συνεργιστική δράση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα μικρά παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται κυρίως στη σκόνη στο δάπεδο του σπιτιού με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται ακόμα πιο εύκολα στα χημικά.

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι πολίτες ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους η Επιτροπή πρέπει με βάση την αρχή της προφύλαξης να προβεί άμεσα στην απαγόρευση των χημικών που ενοχοποιούνται ή είναι ύποπτα ως ορμονικοί διαταράκτες.

Επιπλέον, επιτακτική καθίσταται η τροποποίηση του Κανονισμού REACH της ΕΕ για τις χημικές ουσίες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι ορμονικές διαταραχές στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των χημικών καθώς και η συνεργιστική τους δράση. Σημαντική κρίνεται και η ενίσχυση από την Επιτροπή των ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ορμονικών διαταρακτών στη δημόσια υγεία.»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment