PeristeriNews.gr
Διεθνή

Επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ


Με πυροβολισμούς στον αέρα και χρήση κλομπ διέλυσαν αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις νέα διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Με πυροβολισμούς στον αέρα και χρήση κλομπ διέλυσαν αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις νέα διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τις δύο εβδομάδες από την παραίτηση του Μουμπάρακ και να υπενθυμίσουν στους νέους άρχοντες της χώρας, που έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια «αντεπανάσταση», τη δύναμη του λαού. Κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ, να καθαιρέσει τη δοτή κυβέρνηση και να διορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Τα μεσάνυχτα, όμως, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ανδρών της στρατονομίας και περίπου 300 διαδηλωτών που αρνήθηκαν να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Η διαδήλωση διαλύθηκε, όμως το Ανώτατο Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τα επεισόδια.

«Η στρατονομία χρησιμοποίησε όπλα και όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης για να χτυπήσει διαδηλωτές», δήλωσε ο Άχμεντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν».

Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ίμαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά.

«Είμαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στις θέσεις τους όταν ο στρατός άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές, ρίχνοντας στον αέρα με πραγματικά πυρά για να τους εκφοβίσει», είπε ο ακτιβιστής Άσραφ Όμαρ. «Νόμιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ήθελα να δώσω στην κυβέρνηση μια ευκαιρία αλλά δεν υπάρχει ελπίδα με αυτό το καθεστώς», πρόσθεσε ο Όμαρ.

Από την πλευρά του το Ανώτατο Συμβούλιο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ανήρτησε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις ήταν αποτέλεσμα «απρομελέτητων προστριβών μεταξύ της στρατονομίας και των γιων της επανάστασης». Ο στρατός, που έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας «θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τέτοια επεισόδια στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για να προτείνει τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Αιγύπτου πρότεινε σήμερα να μειωθεί η διάρκεια της θητείας του προέδρου σε τέσσερα χρόνια, από έξι που είναι τώρα, και να περιοριστούν σε δύο οι θητείες που θα μπορεί να διεκδικεί κάποιος.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις αναμένεται να επικυρωθούν με δημοψήφισμα πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, θα γίνουν μέσα σε έξι μήνες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment