PeristeriNews.gr
Πολιτική

Επίσκεψη Α. Νταβούτογλου στη Θράκη


Τη Θράκη επισκέπτεται στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τη Θράκη επισκέπτεται στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Κ. Νταβούτογλου αφίχθη στη 1μμ στην Αλεξανδρούπολη και ακολούθως συνέχισε προς την Κομοτηνή. Θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας. Ακολούθως, ο Τούρκος υπουργός θα επισκεφτεί την Ξάνθη, το ορεινό χωριό Εχίνος και θα κλείσει την ημέρα του με διανυκτέρευση στην Καβάλα.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο άνοιξης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την υποδοχή του από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜ-Θ), Άρη Γιαννακίδη, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, στο κτίριο της Περιφέρειας.

Επίσης ο κ. Νταβούτογλου έκανε μία σύντομη στάση στο χωριό Αρριανά, όπου τον υποδέχτηκαν πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας, προς τους οποίους υπογράμμισε το καλό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τονίζοντας ότι η «μειονότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».Kατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Νταβούτογλου στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, η σύζυγός του γευμάτισε σε κεντρικό εστιατόριο της Κομοτηνής, με γυναίκες της μειονότητας.

Την τουρκική πρόταση για ταυτόχρονη άρση των αποφάσεων της ελληνικής Βουλής για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και της τουρκικής βουλής ότι αυτό αποτελεί casus belli επανέφερε σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους. Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός, το Αιγαίο είναι η δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου από νομικής πλευράς και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να θεωρούν απειλή την Τουρκία. Χαρακτήρισε ως το χειρότερο δυνατό σενάριο, να μην μπει η Τουρκία στην ΕΕ, να μη λυθεί το Κυπριακό και να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Τουρκικό Προξενείο, αλλά και να συναντηθεί με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Αργά το απόγευμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία.

Μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα επανελάβε ότι η Τουρκια δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο, υποστήριξε όμως ότι το νησί ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εκεί αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. τις σημερινές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου τονίζει χαρακτηριστικά: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».

Αναφορικά με την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν άτυπες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «στην προσπάθεια να βρούμε έναν κοινό τόπο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αν δεν καταλήξουν, θα πάμε στη Χάγη, η θέση που εκφράζει ο κ. Νταβούτογλου είναι παλαιά, και δεν έχει τόσο μεγάλη αξία, καθώς οι Τούρκοι, δεν αμφισβητούν την ελληνικότητα του Καστελόριζου, αλλά την υφαλοκρηπίδα του».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment