PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εξαπατούσαν με απατηλές πωλήσεις κινητών σε δελεαστικές τιμές


Ογδόντα τέσσερις υποθέσεις απατηλής πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας-διαδικτυακού καταστήματος, εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι δράστες αποκόμισαν παράνομα πάνω από 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, σχετικά με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών από ιστοσελίδα – διαδικτυακό κατάστημα, για τις οποίες ουδέποτε παραδόθηκαν οι αγορασθείσες συσκευές.

Στην πράξη, αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές, έπειτα από αναζήτηση συσκευών κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδα διαμεσολάβησης, παραπέμπονταν στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν αυτές σε δελεαστικές τιμές πώλησης.

Στη συνέχεια προέβαιναν σε παραγγελίες, προπληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, είτε με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, είτε με μεταφορά του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος, καθ’ υπόδειξη των υπαλλήλων του.

Μετά το πέρας της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, προέβαιναν σε επικοινωνία με το κατάστημα, υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, γεγονός το οποίο ουδέποτε ελάμβανε χώρα.

Ακολούθησε αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, αξιοποίηση των στοιχείων του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, καθώς και περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, από την οποία τεκμηριώθηκε η συμμετοχή των εμπλεκομένων.

Για τις υποθέσεις σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός Έλληνα κι ενός αλλοδαπού, για απάτες τετελεσμένες κατά εξακολούθηση, συρροή και συναυτουργία, σύσταση συμμορίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του Διαδικτύου για τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν σε συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων:

Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.

Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα

Peristeri News

Αγία Βαρβάρα: Ποινική δίωξη στον 69χρονο και τη σύζυγό του για την δολοφονία

Peristeri News

Leave a Comment