PeristeriNews.gr
Πολιτική

Εντός Ιανουαρίου τα κλειστά επαγγέλματα


Μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που θα θέτει το γενικό πλαίσιο για το άνοιγμα των “κλειστών” επαγγελμάτων.

Μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που θα θέτει το γενικό πλαίσιο για το άνοιγμα των “κλειστών” επαγγελμάτων.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την απόλυτη αισιοδοξία τους για την επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρυθμίσης, υπογραμμίζοντας πως η τρόϊκα έχει θέσει στο Μνημόνιο το πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Από κει και πέρα, όμως, όπως τόνιζαν, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το πώς θα διαπραγματευθεί μια σειρά ζητήματα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πως αυτά θα ενταχθούν, κατά περίπτωση, στους σχετικούς νόμους.

Ήδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και μετά τις εορτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση “με αυτονόητη αποφασιστικότητα” προωθεί τη συγκεκριμένη διαρθρωτική αλλαγή με διαβούλευση και εκτενή διάλογο με τους εμπλεκόμενους αλλά και “με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, προσιτές αμοιβές και δυνατότητα πρόσβασης των νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα που μέχρι τώρα είχαν περιορισμούς”.

Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος στους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις.

Με τη ρύθμιση αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει για κάθε άδεια φαρμακοποιού και φαρμακείο. Η έκπτωση (το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) συμφωνήθηκε να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Αναφορικά με τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τη μέση λύση της λειτουργίας ενός 20- 25 % των φαρμακείων κυκλικά από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει για τις εφημερίες.

Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, κάτι που αρνήθηκαν οι φαρμακοποιοί.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας πρέπει «να αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ μας».

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου για το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

“Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών”, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα :

1. Η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

2. Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

3. Αποδοχή του υπουργείου της πρότασης του Π.Φ.Σ. για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι, όπως εξηγεί, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων για το Σάββατο σε ποσοστό 25%, κάτι που, όπως διευκρινίζει, σημαίνει τουλάχ
ιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment