PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Εντελώς αδικαιολόγητη» η νέα υποβάθμιση της Moodys


Εντελώς αδικαιολόγητη, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του, το υπ. Οικονομικών τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody’s.

Εντελώς αδικαιολόγητη, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του, το υπ. Οικονομικών τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody’s. Όπως αναφέρεται, η απόφαση δεν βασίζεται σε μία αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενώ «είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά» το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε να την ανακοινώσει. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s, σημειώθηκε άνοδος των spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες, στις 901 μονάδες βάσεις.

Υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες

Κατά τρεις μονάδες, σε Β1 από Ba1, ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο οίκος Moody’s.

Στην ανακοίνωση του, ο οίκος αξιολόγησης δεν αποκλείει μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας, όπως σημειώνει, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και του αμείωτου κινδύνου χρεοκοπίας της.

H απόφαση της Moody’ s αποδίδεται σε τρεις λόγους.

Πρώτον στο γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και «ανοικτά» σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Δεύτερον στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στη συλλογή εσόδων.

Τρίτον στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος, οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013, να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.

Έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, η απόφαση του οίκου αξιολόγησης, βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, απλώς αναφέρεται αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση, ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος, δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο των τελευταίων μηνών και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010 όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο» σημειώνει το υπ. Οικονομικών και προσθέτει:

« Η ανακοίνωση προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προεξοφλώντας την αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών – ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων – αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί» .

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, η ανακοίνωση επικαλείται καθυστέρηση στην ανάκαμψη των εσόδων, όταν το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 δείχνουν αύξηση των εσόδων σχεδόν 6% σε μία χώρα που η ύφεση ήταν 4,5% ενώ ταυτόχρονα προεξοφλείται, χωρίς κανένα νέο δεδομένο, η αποτυχία πολιτικών, που είτε δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί – όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι στην Βουλή – είτε μόλις έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

Παράλληλα έκπληξη προκαλεί το ότι η Moody’s επικαλείται αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη, μετά το 2013, και την επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος, παρότι όλοι γνωρίζουν πως οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας και πως υπάρχει ρητή δέσμευση από τις περισσότερες χώρες για αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Το υπ. Οικονομικών αναφέρεται ακόμα στην πρόσφατη αξιολόγηση από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η οποία επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, γεγονός που όπως τονίζει «εντείνει την αίσθηση ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας, δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα».

Αιχμές κατά των οίκων αξιολόγησης

Το υπ. Οικονομικών αφήνει αιχμές και κατά των οίκων αξιολόγησης σημειώνοντας ότι:

«Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση»

Και καταλήγει λέγοντας ότι

«Η σημερινή απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα»

Bloomberg: Αυξήθηκε το spread των ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s, σημειώθηκε άνοδος των spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες στις 901 μονάδες βάσεις.

Παράλληλα, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment