PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας


Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι θα εκδόσει τρία εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι θα εκδόσει τρία εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως δολοφονίες και διώξεις, “εξακολουθούν να διαπράττονται” στη Λιβύη, είπε ο εισαγγελέας μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις έρευνες που κάνει.

“Οι προσπάθειες που γίνονται για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων καθιστούν δύσκολη την καταμέτρηση των θυμάτων”, πρόσθεσε ο Μορένο-Οκάμπο, διευκρινίζοντας ότι “οι νεκροί έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους και τα νοσοκομεία”.

Ο εισαγγελέας είπε ότι προτίθεται να ερευνήσει και το θάνατο, στη Βεγγάζη, δεκάδων Αφρικανών οι οποίοι δολοφονήθηκαν από το οργισμένο πλήθος καθώς θεωρήθηκαν “μισθοφόροι” του Λίβυου ηγέτη Μουαμαρ Καντάφι.

Πάνω από 40.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ένα σωστικό πλοίο που μεταφέρει περίπου 800 μετανάστες, δημοσιογράφους και Λίβυους τραυματίες απέπλευσε από το λιμάνι στην πολιορκούμενη Μιζουράτα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Στο πλοίο Red Star One, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο λιβυκό λιμάνι επιβιβάστηκαν γρήγορα επιβάτες για να επιστρέψουν στην Βεγγάζη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο IOM.

“Ο επικεφαλής της ομάδας του IOM στο πλοίο Οτμάν Μπελμπέισι δήλωσε ότι εκατοντάδες Λίβυοι πολίτες προσπάθησαν επίσης να επιβιβαστούν στο πλοίο σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να φύγουν από την Μιζουράτα” προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 41.600 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Λιβύη μέσω του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα στη νότια Τυνησία κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα η Μανές Γάνεμ, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Περίπου “2.800 Λίβυοι έχουν διασχίσει το μεθοριακό πέρασμα της Ντεχίμπα, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα και 2.400 αυτό του Ρας Τζεντίρ την Τρίτη 3 Μαΐου” ανέφερε η αξιωματούχος.

Ακόμη, 950 Λίβυοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς της Ντεχίμπα και 1.100 σε έναν καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ρεμέντα, ενώ 4.650 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων βρίσκονται σε καταυλισμούς στο Ρας Τζεντί, σύμφωνα με την αξιωματούχο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment