PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Ενοικίαση σπιτιού – 7 συμβουλές για την ιδανική επιλογή


Η ενοικίαση σπιτιού είναι μια σύνθετη επιλογή και πολλές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βρεις τον κατάλληλο χώρο για σένα και τους ανθρώπους σου.

Το womanblog.gr σας παρουσιάζει 7 απλές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε αν έχετε αποφασίσει να νοικιάσετε ένα σπίτι το προσεχές διάστημα.

Αφού βρείτε τον κατάλληλο χώρο για εσάς το ιδανικό θα ήταν να μην χρειαστεί κάποια ανακαίνιση και με έναν απλό καθαρισμό του σπιτιού από εσάς ή από κάποια εταιρεία να μπορέσετε να μπείτε άμεσα στον καινούριο σας χώρο.

Ας δούμε όμως 7 χρήσιμες συμβουλές για την ενοικίαση σπιτιού που αποτελούν κανόνα για τους περισσότερους.

Περιοχή

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να έχετε αποφασίσει για την περιοχή που θέλετε να μείνετε. Αυτό συνήθως το επιλέγουμε βάσει της δουλειάς ή της κοινωνικής μας συναναστροφής. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να ψάξετε ένα σπίτι μεταξύ διαφορετικών περιοχών και να καταλήξετε σε αυτό που έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις. Στην επιλογή της περιοχής αλλάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω και το κοστολόγιο μας.

Αν π.χ. μιλάμε για ένα σπίτι στην Αθήνα, διαφορετική τιμή θα έχει ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο Μετρό (π.χ. Αιγάλεω, Περιστέρι) από ένα που διαθέτει μόνο αστική συγκοινωνία σε κοντινή απόσταση. Μεγάλο ρόλο παίζει και η γειτονιά που θα βρείτε. Συνήθως τα καλύτερα προάστια των πόλεων έχουν και πιο αυξημένες τιμές.

Τιμή

Σημαντική προϋπόθεση το ύψος του ενοικίου που θα καλείστε να πληρώσετε κάθε μήνα. Πρέπει να υπολογίσετε βάσει του μηνιαίου σας προϋπολογισμού και των εξόδων που θα προκύψουν από τα πάγια. Αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν μεγαλύτερη ιδέα για τους χώρους τους από αυτή που πραγματικά έχουν. Μην κλείσετε το πρώτο σπίτι που θα σας γοητεύσει. Πρέπει να είναι κάτι πολύ καλό.

Κάντε μια έρευνα αγοράς, δείτε τουλάχιστον τρεις χώρους για να δημιουργήσετε μια εμπειρία. Σίγουρα θα βρείτε σπίτι που θα είναι στις οικονομικές σας ανάγκες και ο ιδιοκτήτης του θα είναι λογικός. Η υπομονή είναι το παν στην αναζήτηση σπιτιού.

Πρόσθετα κόστη

Πέρα από το μηνιαίο κόστος του ενοικίου θα πρέπει να υπολογίσετε και τα επιπλέον έξοδα στην ενοικίαση ενός σπιτιού. Αρχικά ο ιδιοκτήτης θα θέλει εγγύηση με τη σύναψη της συμφωνίας το ύψος του ενοικίου ή πολλές φορές και δύο φορές το ποσό του ενοικίου. Αν π.χ. συμφωνήσετε σε ένα ενοίκιο 300€ θα χρειαστεί την πρώτη φορά να δώσετε 600€ ή ακόμα και 900€ αν ο ιδιοκτήτης θέλει δύο ενοίκια για εγγύηση ή αν κλείσετε το σπίτι σας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Τα μεσιτικά γραφεία λαμβάνουν από τον ενοικιαστή το ύψος ενός ενοικίου. Στα έξοδα θα πρέπει να υπολογίσετε την εγγύηση της παροχής ρεύματος όταν αυτή περάσει στο όνομά σας και κάποιες μικρές χρεώσεις σε σταθερό τηλέφωνο/internet.

Κοινόχρηστα

Προσοχή στα κοινόχρηστα. Η αξία που αναφέρουν οι ιδιοκτήτες στις αγγελίες τους δεν συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστα. Ανάλογα με το κτίριο τα κοινόχρηστα κυμαίνονται από 10-30 ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο φωτισμός της σκάλας, ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και το ασανσέρ. Πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια δεν έχουν κοινόχρηστα και αυτό θεωρείται ως ένα θετικό στοιχείο αφού δεν υπάρχουν πρόσθετα έξοδα.

Ιδιοκτήτης

Ο άνθρωπος που θα έχετε μια σταθερή επαφή κάθε μήνα αφού σας έχει δώσει το σπίτι του και θέλει να ξέρει τι γίνεται σε αυτό. Από την εμπειρία μας στην ενοικίαση σπιτιού θα σας προτείναμε να αποφύγετε ιδιοκτήτες που είχατε πρόβλημα στην επικοινωνία από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορείτε να επιλέξετε και δεν είναι απαραίτητο να μείνετε σε κάποιο που ο ιδιοκτήτης θα σας δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που βάζουν αυστηρούς όρους στον ενοικιαστή από την πρώτη στιγμή ή στην πορεία. Θα πρέπει να «μετρήσετε» κατά την πρώτη σας επαφή τον ιδιοκτήτη ώστε να μην σας ενοχλεί στο μέλλον.

Περιβάλλον

Ανάλογα με την ηλικία και τα «θέλω» σας θα πρέπει να επιλέξετε και τη γειτονιά που επιθυμείτε να μείνετε. Άλλοι αναζητούν μια ήσυχη γειτονιά και πολυκατοικία και για άλλους αυτό δεν παίζει ρόλο. Σκεφτείτε ότι αν μείνετε σε μια γειτονιά με φασαρία και φωνακλάδες γείτονες ή μαγαζιά εστίασης θα έχετε ένα μικρό πρόβλημα με τις ώρες κοινής ησυχίας. Αν θέλετε ησυχία μην νοικιάσετε σπίτι κοντά σε σχολεία ή εκκλησία διότι θα έχετε σε απόσταση αναπνοής φωνές παιδιών τα πρωινά και καμπάνες να ηχούν, αντίστοιχα.

Παροχές

Για το τέλος αφήσαμε ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην ενοικίαση σπιτιού και δεν είναι άλλο από τις παροχές που σας δίνει. Έχουμε συναντήσει αγγελίες με σπίτια που είναι τελείως άδεια και άλλες που είναι πλήρως εξοπλισμένα με έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τις δικές σας επιλογές.

Αν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη και θέλετε να επενδύσετε στο σπίτι σας τότε βρείτε ένα χώρο που είναι άδειος και τοποθετήστε τα έπιπλα και τις οικοσυσκεύες που επιθυμείτε. Σίγουρα θα βρείτε σπίτια που είναι επιπλωμένα με πολύ παλιά έπιπλα και άλλα ανακαινισμένα με ολοκαίνουρια. Να ξέρετε ότι πολλές φορές η εικόνα ενός σπιτιού είναι και θέμα ιδιοκτήτη.

Στα θετικά ενός σπιτιού που πρέπει να κοιτάξετε θα είναι το να έχει βαφτεί πρόσφατα, να διαθέτει και άλλες μορφές ενέργειας πέραν του ρεύματος για τις βασικές ανάγκες όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο ή ηλιακό και να έχει μια σταθερή θερμοκρασία χειμώνα/καλοκαίρι για να μην θέλετε πολλά χρήματα για ψύξη ή θέρμανση.

ΠΗΓΗ: WomanBlog.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Αντικείμενα που υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σπίτι

Peristeri News

Leave a Comment