PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ενισχύεται η θωράκιση των συνόρων με 400 αστυνομικούς


Στην περαιτέρω θωράκιση των συνόρων στον Έβρο προχωρά η Αθήνα, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο, υπό τον φόβο νέων πιέσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η περιοχή του Έβρου και ειδικότερα η περιοχή των Φερών αλλά και το Τυχερό, πρόκειται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες με 400 αστυνομικούς. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές. Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα» τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει και πως «ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο».

«Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη» δήλωσε για να προσθέσει: «Προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ο υπουργός επανέλαβε πως «δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη εδάφους από ξένες δυνάμεις -τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο» υπογραμμίζοντας πως τα σύνορα «είναι σαφή και οριοθετημένα». «Όλη αυτή η συζήτηση προκλήθηκε από ένα εντελώς ψευδές δημοσίευμα που αναπαρήχθη στον ξένο Τύπο κι από αυτό ξεκίνησε η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας» είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως τα διαβήματα διαμαρτυρίας (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) έγιναν διότι ότι «όταν σε μία σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους παραποτάμιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Έβρου, την πολύ συγκεκριμένη και ‘δύσκολη’ εδαφική φυσιολογία του Έβρου, όταν λοιπόν σε ένα μικρό τέτοιο τμήμα συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις εκατέρωθεν μιας οριοθετημένης αλλά πολύ δύσκολα διακριτής λόγω της φυσιολογίας συνοριακής γραμμής, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι».

«Την επέλευση αυτών των κινδύνων, λόγω και της έντασης, ήθελε να αποτρέψει και το διάβημα που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην απάντηση του ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του φράκτη επανέλαβε ότι «υπάρχουν αρκετές προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολες σε κάποια σημεία του εδάφους» και πρόσθεσε πως στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε την απώλεια ή αμφισβήτηση εθνικού εδάφους

Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους».

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως οι αναφορές «σε δήθεν «’κατάληψη’ εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις». «Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προχώρησε στη συνέχεια σε εξιστόρηση των γεγονότων που έγιναν στον Έβρο, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, όπως σημείωσε, για τα πραγματικά περιστατικά. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Αυτά είναι τα περιστατικά».

Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στον Έβρο μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή και στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε χθες, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολή μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της Αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα». Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών.

Σημειώνεται ότι φέτος αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων με τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος. Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρσι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Leave a Comment