PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ενεργοί Πολίτες: Αλήθειες για την 1η Παιδική Χαρά Περιστερίου


Ανακοίνωση, της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι, που υπογράφει ο επικεφαλής Φώτης Κουγιουμτζής , αναλυτικά:

Όχι άλλη «νομιμότητα» στο έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση 1ης Παιδικής Χαράς»… Φτάνει πια…

Με το παρόν δελτίο τύπου η Δημοτική μας Παράταξη βγάζει στο φως της δημοσιότητας τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν στο θέμα της 1ης Παιδικής Χαράς.                                                     

Η μελέτη του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση 1ης Παιδικής Χαράς», στην Τεχνική Έκθεσή της, αναφέρει: «Στο χώρο υπάρχουν σήμερα σημαντικές λειτουργίες, διαμορφώσεις και κτηριακή δομή, συνυφασμένη με την ζωή, τις μνήμες και την παράδοση του τόπου, που η παρούσα παρέμβαση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν, να τις διατηρήσει, να τις εντάξει και τις αναδείξει κατάλληλα στο πνεύμα των παραπάνω κατευθύνσεων της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η ύπαρξη του διατηρητέου κτηρίου, από τα ελάχιστα της περιοχής…» (σ.σ. εννοώντας το κτήριο της Φιλαρμονικής)

Τα σχέδια της μελέτης αδειοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) και εγκρίθηκαν από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, ώστε νόμιμα μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής (Έργο ιδιαίτερα δαπανηρό και σε περίοδο οικονομικής κρίσης).

Στην πορεία των εργασιών κατασκευής του έργου, επινοήθηκαν από τη Διοίκηση του Δήμου «αναγκαιότητες» (όπως τρίτη βοηθητική είσοδος – ράμπα οχημάτων, χώρος στάθμευσης οχημάτων και ασθενοφόρου, μεγαλύτερη έκταση γυμναστηρίου ενηλίκων, κλπ), με συνέπεια να τσιμεντοποιηθεί μέρος του προβλεπόμενου πρασίνου. Οι Τροποποιήσεις, όμως της μελέτης και των σχεδίων εφαρμογής, «παραβλέφθηκε» να σταλούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και άρα έγιναν χωρίς καμία «άδεια» και γι’ αυτό χαρακτηρίσθηκαν μη νόμιμα.

Ενδιάμεσα και με πρόφαση να υπάρξουν έσοδα, αρχικά στη ΔΕΠΑΔΠ και στη συνέχεια στο Δήμο και παράλληλα να πίνουν οι μεγάλοι καφέ ή αναψυκτικό σε καρέκλα (αντί για νερό σε παγκάκι, όπως αναφέρθηκε), η Διοίκηση Παχατουρίδη αυτοβούλως υλοποίησε τη μετατροπή του κτιρίου της Φιλαρμονικής σε Αναψυκτήριο και ενός χώρου (250 τετρ. μέτρων) πρασίνου σε χώρο τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να εντάξει αυτές τις αλλαγές στο έργο, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής. Στην απόφαση μετατροπής της χρήσης του κτιρίου δεν έγινε καν λόγος για τα 250 τετρ. μέτρα των τραπεζοκαθισμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου.

Στη συνέχεια, η Διοίκηση του Δήμου, με μη σύννομες ενέργειες εκμίσθωσε το Αναψυκτήριο, παραχωρώντας στον μισθωτή όλο το χώρο της 1ης Παιδικής Χαράς, ο οποίος αυθαίρετα προχώρησε στην επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου με τζαμαρίες, αναδεικνύοντας υποτίθεται τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, για να «ξυπνήσουν» οι ιστορικές μνήμες και η παράδοση του τόπου, αυξάνοντας χωρίς έγκριση από το δήμο, την στεγασμένη επιφάνειά του κατά 50%, σε βάρος του πρασίνου το οποίο καταπάτησε, με το μίσθιο βέβαια να παραμένει το ίδιο σκανδαλωδώς χαμηλό. Επιπροσθέτως, ο ιδιώτης μισθωτής χρησιμοποιεί τα σκίαστρα που έχουν πληρωθεί από την Περιφέρεια με σκοπό την προστασία των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία για ίδιο όφελος αφού και κάτω από αυτά έχει εγκαταστήσει τραπεζοκαθίσματα.

Αποτέλεσμα:

Έχουμε ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ σε Πλατεία, με συντριβάνια, πισίνα, γυμναστήριο ενηλίκων, λίγη παιδική χαρά και τραπεζοκαθίσματα κατ’ ελάχιστο έκτασης 250 τετρ. μέτρων, αντί για παιδική χαρά σε χώρο πρασίνου.

Παράλληλα, μετά την δημοσιότητα για αυθαίρετες και εκτός μελέτης κατασκευές, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου, με πρακτικό της (πρακτικό 12) όπως και η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας με γνωμοδότησή της αναφέρουν και ζητούν:

α) «σημαντικοί δημόσιοι πόροι επενδύθηκαν για την αλλοίωση του χαρακτήρα της 1ης Παιδικής Χαράς, η δε διοίκηση του Δήμου οφείλει να αφαιρέσει από το χώρο, πρόσθετες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα και να αντιστοιχηθεί με την μελέτη για την οποία χρηματοδοτήθηκε».

β) Μέχρι να επανέλθει το έργο στην αρχική μορφή του και αφαιρεθούν όλες οι πρόσθετες και αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν, το έργο παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν μπορεί να παραληφθεί.

Όλα τα ανωτέρω στοιχειοθετούν ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ δημοσίου χρήματος και εκχώρηση δημόσιας περιουσίας.

Η  Διοίκηση Παχατουρίδη, δεν απαντά σε οποιοδήποτε αίτημα ή καταγγελία για το έργο, αλλά περαιτέρω προχωρά σε «επίθεση» κατά όλων όσων διαφωνούν με τις πράξεις της, μιλώντας για «πολιτικές σκοπιμότητες» που βάλλουν κατά της ΟΜΟΡΦΙΑΣ του Έργου, αποσιωπώντας την νομιμότητα. Πιο χαρακτηριστικό, η Πολεοδομία του Δήμου να μην έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε έλεγχο του έργου και του κτιρίου του αναψυκτηρίου για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές-επεκτάσεις.

Ειδικότερα, παρά το ότι προχωρήσαμε και στην κατάθεση των ερωτήσεων εγγράφως στα πρακτικά του ΔΣ, η κατάληξη παραμένει η ίδια. Η Διοίκηση του Δήμου περιφρονεί το θεσμικό ρόλο της Αντιπολίτευσης και αλαζονικά δεν δίνει καμία απάντηση.

Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι της τελικής δικαίωσης, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αιτήσεις-καταγγελίες στην Πολεοδομία, αιτήσεις ελέγχου νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αιτήσεις στην Περιφέρεια και προσπαθούμε να δώσουμε δημοσιότητα με δελτία τύπου, ώστε να ενημερωθεί και ο τελευταίος δημότης της πόλης.  Δυστυχώς, μέχρι στιγμής από πλευράς αρμοδίων φορέων διοίκησης που έχουμε απευθυνθεί συναντήσαμε από μη τεκμηριωμένη άρνηση έως ένοχη σιωπή.

Συμπερασματικά:

Η Διοίκηση του Δήμου, προσπαθεί αγωνιωδώς να παραλάβει άρον-άρον το έργο (!!!!), πιστεύοντας ότι έτσι θα του προσδώσει επίφαση νομιμότητας.

1) Η Περιφέρεια ενημερώνει το Δήμο «ότι η αρχική απόφαση ορισμού της Επιτροπής 179/30.6.2016 ήταν άκυρη γιατί έγινε πριν την απόφαση της Περιφέρειας (26.8.2016) ορισμού εκπροσώπου της στην Επιτροπή και δεν τον περιλάμβανε ως όφειλε, γεγονός που έγινε δεκτό από τη διοίκηση Παχατουρίδη. Το σκεπτικό της νέας απόφασης του Δ.Σ απλά χαρακτηρίζει την απόφαση ως «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ» με τα ονόματα των εκπροσώπων της Περιφέρειας, σαν απλώς αυτά να είχαν ξεχαστεί στην προηγούμενη απόφαση στην οποία έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν αφού η πρόταση της Περιφέρειας έγινε μεταγενέστερα.

2) Δεν περίμενε, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για τον έλεγχο νομιμότητας της νέας απόφασης 57/23.2.2017 του Δ.Σ. και παρότι είχαμε γνωστοποιήσει στο Δ.Σ. ότι υπάρχει θέμα «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ» του ορισθέντος Προέδρου της Επιτροπής (Βασική Αρχή Διοικητικού Δικαίου: κανείς δεν μπορεί να είναι ελέγχων και ταυτόχρονα ελεγχόμενος).

3) Προχώρησε σε πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής, ως συνέχεια της 1ης συνεδρίασης (8/11/2016), εξ ορισμού άκυρης, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερθέντα.

Η διοίκηση του Δήμου, προφανώς γνωρίζοντας όλα αυτά, «αποθρασυνόμενη» προχώρησε την Πέμπτη 9.3.2017, στην Προσωρινή Παραλαβή του Έργου (με απουσία των εκπρόσωπων της Περιφέρειας), ενώ η εκπρόσωπος της Περιφέρειας, σε προηγούμενη συνάντηση των μελών της Επιτροπής που η συνεδρίασή της αναβλήθηκε, πιέστηκε λεκτικά επειδή δεν συμφωνούσε με τα «θέλω» της Διοίκησης.

Καλούμε την Αντιπεριφέρεια να πάρει θέση, να το διερευνήσει το ζήτημα και αν πράγματι έχει κάτι τέτοιο συμβεί να το καταγγείλει, προστατεύοντας την εργαζόμενη, καθώς και να πάρει θέση  αν συμφωνεί ή όχι για την παραλαβή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου της Περιφέρειας στην συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, στο μεσοδιάστημα, από 18.11.2016 κι έως 9.3.2017, η Διοίκηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί στα όσα ορίζονται από το πρακτικό 12 της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, και ότι θα προβεί στην αποξήλωση των «τσιμέντων» στους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων και στη θέση τους θα φυτέψει φυτά, περιοριζόμενη μόνο σ’ αυτό και «κουκουλώνοντας» τα υπόλοιπα, δηλαδή ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ μέρος των ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ της.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

α) την απόπειρα εξαπάτησης της Διοίκησης του Δήμου, αφού τους χώρους αυτούς τους έχει προκαθορίσει και ενοικιάσει για τραπεζοκαθίσματα για 12 χρόνια με σύμβαση στον ιδιώτη μισθωτή. Συνεπώς, αμέσως μετά την παραλαβή του έργου, νομοτελειακά θα επανατοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα που δήθεν αφαιρέθηκαν.

β) Τη «βιασύνη» της διοίκησης να παραλάβει το έργο, 1) με άκυρες και παράνομες αποφάσεις,  μη τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες,  2) χωρίς να έχει υπάρξει απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στο έργο και στο κτίριο που μετατράπηκε σε «αναψυκτήριο» και 3) χωρίς να υπάρξει η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την νομιμότητα των αποφάσεων του Δ.Σ. στην οποία προσφύγαμε.

ΖΗΤΑΜΕ

Εκτός των άλλων, επειδή σε σχετικά ερωτήματά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε κάποια απάντηση, ζητάμε να μας απαντήσουν δημόσια για τη θέση που έχουν για τις παράνομες επεκτάσεις του Αναψυκτηρίου και το παράνομο της σύστασης της Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment