PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ενίσχυση πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ


Για δεύτερο διαδοχικά μήνα ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Για δεύτερο διαδοχικά μήνα ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες, λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τις προβληματικές οικονομίες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα 34 μέλη του ενισχύθηκε κατά 2,2% στους δώδεκα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ποσοστό υψηλότερο από την κατά 2,1% αύξηση του Αυγούστου.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 5,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές τροφίμων εμφάνισαν αύξηση 2,1%, χαμηλότερα από την κατά 2,2% τον Αύγουστο.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε 1,6% το Σεπτέμβριο από 1,7% τον Αύγουστο.

Η εκ νέου διεύρυνση του πληθωρισμού μπορεί να σημάνει την περαιτέρω δυσκολία των κεντρικών τραπεζών να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει η προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ωστόσο οι συζητήσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης ενδέχεται να περιοριστούν εν μέσω της επιστροφής του διευρυμένου πληθωρισμού.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Σεπτέμβριο, έχοντας διαμορφωθεί στο ίδιο ποσοστό και τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2% από το 1,7%.

Τέλος, σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό στα μέλη του ΟΟΣΑ καταγράφηκε στην Τουρκία, όπου και διαμορφώθηκε στο 9,2%, ενώ στην Ελβετία οι τιμές καταναλωτή ήταν κατά 0,4% χαμηλότερες, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment