PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εμπλοκή με την αποφυλάκιση του Στρος Καν


Εμπλοκή έχει προκύψει με την αποφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος- Καν.

Εμπλοκή έχει προκύψει με την αποφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος- Καν. Η εγγύηση του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων έχει καταβληθεί, ωστόσο δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα του τόπου διαμονής του τέως ισχυρού άντρα του ΔΝΤ.

Ενώ η συζυγός του, Αν Σενκλέρ, είχε προχωρήσει σε συμφωνία ενοικίασης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Μανχάταν, αυτή ακυρώθκε όταν οι ιδιοκτήτες του «ανακάλυψαν» ότι ο νέος τους ενοικιαστής ήταν ο Στρος Καν. Τώρα αναζητείται επειγόντως διαμέρισμα αφού οι δικαστικές αρχές θέλουν μονιμη κατοικία και δεν συμφωνούν με την προσωρινή λύση ενός δωματίου ξενοδοχείου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου αποφυλακίζεται ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, αντί εγγύησης έξι εκατομμυρίων δολαρίων από τα οποία θα καταβάλει το ένα. Τα άλλα πέντε θα κατασχεθούν από τη δικαιοσύνη σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του. Σύμφωνα με αυτούς ο Στρος-Καν θα βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση από ένοπλο φρουρό και θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι. Έτσι όλες οι κινήσεις του θα καταγράφονται. Κλήθηκε επίσης να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Το αμερικανικό δικαστήριο απήγγειλε σε βάρος του χθες επισήμως κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά της απόπειρας βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel του Μανχάταν.

Οι όροι της αποφυλάκισης

Ο Στρος-Καν θα τεθεί τότε υπό κατ’ οίκον κράτηση στο Μανχάταν και θα πρέπει να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά του.

Θα παρακολουθείται με βιντεοκάμερες, ενώ ένας ένοπλος φρουρός, τον οποίο πρέπει να πληρώνει ο ίδιος, θα είναι διαρκώς μαζί του.

Θα πρέπει, επίσης, να φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, που καταγράφει τις κινήσεις του στο χώρο.

Η επόμενη παρουσίαση του γάλλου πρώην υπουργού στο δικαστήριο ορίστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για τις 6 Ιουνίου.

Η δίκη της 6ης Ιουνίου

Κατά την ακροαματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τότε, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δηλώσει ένοχος ή αθώος για τις επτά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του.

Αν δηλώσει ένοχος, δεν θα γίνει δίκη.

Αν δηλώσει αθώος, όπως έχουν πει ότι θα κάνει οι συνήγοροί του, τότε θα ξεκινήσει δίκη.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία με τη δικαιοσύνη, όμως αυτό θα σήμαινε ότι δηλώνει ένοχος σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες, με αντάλλαγμα μια ποινή μικρότερη από τα 74 χρόνια κάθειρξης που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο.

Αν δηλώσει αθώος στις 6 Ιουνίου «δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα και η ημερομηνία της έναρξης της δίκης του», λέει ο Ράντολφ Τζόνακαϊτ, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης.

Οι δικηγόροι των δύο μερών θα πρέπει να προετοιμάσουν τη δίκη επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις, αναλύοντας ίχνη DNA, σάλιου, ακόμη και σπέρματος στον φερόμενο ως τόπο της επίθεσης, καθώς και τις πληροφορίες από τις κάμερες επίβλεψης και τα μαγνητικά κλειδιά των δωματίων του Sofitel.

Όπως εκτιμούν οι ειδκοί, οι δικηγόροι του Στρος-Καν έχουν διάφορες επιλογές για την υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσουν. Μπορούν να αρνηθούν κατηγορηματικά την ενοχή, ακόμα και να υποστηρίξουν πως επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική σχέση.

«Οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πολύ σπάνια υπάρχουν μάρτυρες», υποστηρίζει η Μπρέντα Σμιθ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον.

Διότι, ακόμη κι αν οι δικηγόροι της μηνύτριας έχουν αποδείξεις ότι υπήρξε πεολειχία, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, θα πρέπει να αποδείξουν πως η πράξη αυτή έγινε κατόπιν καταναγκασμού, συνεπώς μη συναινετικά, και αυτό είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας, σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού ποινικού δικαίου.

Σε επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Στρος-Καν έγραψε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να παραιτηθεί, αλλά έλαβε την απόφαση με άπειρη θλίψη.

«Σκέφτομαι αυτή τη στιγμή πρώτα τη γυναίκα μου –που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο– τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου» γράφει δηλώνοντας ότι «παραιτείται για να προστατεύσει το Δ
ΝΤ».

Βάσει των όρων του συμβολαίου του Ντομινίκ Στρος-Καν με το ΔΝΤ, αυτός δικαιούται επιδόματος, εάν παραιτηθεί μετά από θητεία περισσότερων των δύο ετών ως επικεφαλής του Οργανισμού.

Το επίδομα θα είναι το 70% του ετήσιου μισθού του, 420.930 δολάρια, σύμφωνα με ένα αντίγραφο των όρων του διορισμού του.

Είναι πάντως ασαφές εάν Στρος-Καν θα λάβει το επίδομα σε συνάρτηση με τις περιστάσεις που περιβάλλουν την παραίτησή του.

Η μάχη της διαδοχής

Το όνομα της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ είναι ένα από αυτά που ακούγονται περισσότερο για την ηγεσία του ΔΝΤ μετά την αποχώρηση του Στρος-Καν.

Η διαδικασία διαδοχής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από συγκρούσεις καθώς είναι πολλές οι χώρες που προωθούν τους δικούς τους υποψηφίους.

Ως σήμερα, η άτυπη παράδοση ήταν στο ΔΝΤ να διορίζεται ευρωπαίος γενικός διευθυντής και στην Παγκόσμια Τράπεζα αμερικανός πρόεδρος.

Η παράδοση αυτή όμως υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθεί αυτή τη φορά, αφού οι αναδυόμενες χώρες προβάλλουν το αίτημά τους να ανατεθεί σε κάποιον αξιωματούχο προερχόμενο από αυτές, η ηγεσία του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Για την ώρα πάντως, το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ ξεχωρίζει στη λίστα.

Την υποψηφιότητά της προώθησε πρώτος ο Σουηδός ομόλογός της Άντερς Μποργκ,υποστηρίζοντας ότι είναι «η καλύτερη ευρωπαία υποψήφιος, έχει επιδείξει μεγάλες ηγετικές ικανότητες τόσο στο Ecofin όσο και στο G8».

Το Βερολίνο προτίθεται επίσης να υποστηρίξει την γαλλίδα υπουργό ενώ υπέρ της εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί και η Ισπανίδα ομόλογός της Ελένα Σαλγάδο που ενθαρρύνει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ και διότι είναι γυναίκα.

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις νομικές σπουδές της στη Γαλλία είχε μια λαμπρή καριέρα στο διάσημο γραφείο των δικηγόρων Baker & McKenzie στην Αμερική, όπου και έζησε για αρκετά χρόνια.

Η υπουργός, που έως τα τώρα έχει αποφύγει να εκφράσει τις προθέσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, με πρωινή της δήλωση στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε πόσο «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει την πολιτική του Στρος Καν βοηθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment