PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Σε ετοιμότητα η Αθήνα


Η ακύρωση του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, που ζήτησε ήδη από την Τουρκία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Η Άγκυρα επιμένει να μιλά για «προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς της Αμμοχώστου. Σε αυτό το κλίμα διεξάγονται οι εκλογές στα Κατεχόμενα.

«Ρητή είναι η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν σε κυρώσεις», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας και πρειδοποιεί: «Αν μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία δεν έχει δώσει απτά δείγματα αποκλιμάκωσης και συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα».

«H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στον ‘Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής’, προσθέτοντας ότι «η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα Βαρώσια, επεσήμανε πως έχουμε καταφέρει «το πλέγμα όλων των δικών μας επιχειρημάτων να μην είναι πλέγμα επιχειρημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά της Ευρώπης, απέναντι στην Τουρκία. ‘Αρα η Τουρκία, όσον αφορά τις ενέργειές της στα Βαρώσια, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σημείο 18 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας όπου μιλάει ξεκάθαρα για τον σεβασμό των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Επομένως εδώ ο Ερντογάν θα βρει απέναντί του όλους τους Ευρωπαίους και τη Γερμανία και τη Γαλλία και όλες τις υπόλοιπες χώρες».

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως των σχετικών Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Η τελευταία παρέμβαση Πομπέο, ο οποίος τόνισε ότι «ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης» δείχνει πως εξαντλείται η ανοχή.

Την παρέμβαση Τραμπ για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, με επιστολή τους στο Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνουν ότι «ναι μεν επιβάλλεται επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία».

Σε νέα προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη».

Μετά την αναγγελία δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα, που αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment