PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ελεύθερες εκλογές στη Μιανμάρ μετά από 25 χρόνια


Στις πρώτες ελεύθερες εθνικές εκλογές μετά από 25 χρόνια ψηφίζουν σήμερα περίπου 30 εκατ. πολίτες της Μιανμάρ κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για τη δημοκρατική μετάβαση που άρχισε το 2010 με την αυτοδιάλυση της χούντας που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 1962.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) αναμένεται να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση και η επικεφαλής του Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει δηλώσει ότι σε ενδεχόμενο νίκης της θα «ηγηθεί της κυβέρνησης» και θα βρίσκεται «πάνω από τον πρόεδρο» παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της στερεί το δικαίωμα να καταλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, στις ιστορικές εκλογές συμμετέχουν περισσότερα από 90 κόμματα και 6.000 υποψήφιοι διεκδικούν τις 664 έδρες, με το 25% των εδρών να είναι δεσμευμένο από το στρατό.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορίσει το δικό της πρόεδρο, το NLD θα πρέπει είτε αυτοδύναμα, είτε με συμμαχίες με άλλα κόμματα να εξασφαλίσει περισσότερο από τα 2/3 των εδρών.

Σε αντίθεση το κυβερνών Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP), το οποίο έχει δημιουργηθεί από την χούντα της Μιανμάρ και βρίσκεται στην εξουσία από το επίσημο τέλος της χούντας το 2010, θα χρειαστεί λιγότερες έδρες αν εξασφαλίσει την υποστήριξη της στρατιωτικής χούντας στο κοινοβούλιο.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία είχε σημειώσει μεγάλη νίκη στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές που είχαν γίνει το 1990 στη Μιανμάρ, αλλά είχαν ακυρωθεί από τη χούντα. Από τότε, η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης Σου Κι πέρασε για 20 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό, πριν την απελευθέρωση της το 2010.

Η Σου Κι δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια λόγω ενός άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει την πρόσβαση στο ύπατο αξίωμα αυτών που έχουν παιδιά με ξένη υπηκοότητα. Τα δύο παιδιά της επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Σε προεκλογική του ομιλία την Παρασκευή, ο πρόεδρος Θέιν Σέιν δήλωσε πως η διοργάνωση των εκλογών ήταν μια πρόκληση και διατύπωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών, με περισσότερους από 10.000 παρατηρητές να ελέγχουν τη διαδικασία.

Με την προεκλογική εκστρατεία να έχει σημαδευτεί από θρησκευτικές εντάσεις, ανησυχίες έχουν διατυπωθεί για ενδεχόμενες παρατυπίες καθώς περίπου 4 εκατομμύρια δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα, μόλις το 29% των ψηφοφόρων έχει γνώση των υποψηφίων στις περιοχές τους, ενώ .

Χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στις λίστες, ενώ σχεδόν 1,1 εκατομμύρια μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment