PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Ελάτε να δείτε, μας σκοτώνουν»


Δεκάδες χιλιάδες Σύροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Χομς διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Χομς διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενόσω οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου περιοδεύουν στην πόλη που έχει πληρώσει το βαρύτερο φόρο αίματος στους εννέα μήνες που μετρά η αντικυβερνητική εξέγερση. Οι παρατηρητές περικυκλώθηκαν από διαδηλωτές σε συνοικίες που έχουν βαφτεί στο αίμα. Άλλοι τους ζητούσαν οργισμένα και άλλοι τους ικέτευαν να μπουν στις γειτονιές τους. «Ελάτε να δείτε, μας σφαγιάζουν, το ορκίζομαι»…

Οι παρατηρητές ξεκίνησαν την Τρίτη την αποστολή τους από τη μαρτυρική Χομς, καλούμενοι να επαληθεύσουν εάν το συριακό καθεστώς συμμορφώνεται με το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τον τερματισμό της άγριας καταστολής που έχει κοστίσει 5.000 ζωές από το Μάρτιο.

Ενθαρρυμένοι προφανώς από την παρουσία των παρατηρητών οι Σύροι πολίτες -70.000 σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- βγήκαν στους δρόμους κάνοντας πορεία προς το κέντρο της Χομς, και οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οι Άραβες παρατηρητές περικυκλώθηκαν από διαδηλωτές, που άλλοι τους ζητούσαν οργισμένα, και άλλοι τους ικέτευαν να προχωρήσουν πιο βαθιά στις γειτονιές τους για να δουν τη σφαγή. «Σκότωσαν τους άνδρες και τα παιδιά μας» φώναζε μία γυναίκα.

Ακτιβιστές έστειλαν στο πρακτορείο Reuters ένα βίντεο που δηλώνουν ότι δείχνει κατοίκους της Χομς να διαπληκτίζονται και να παρακαλούν τους παρατηρητές να προχωρήσουν βαθύτερα στη γειτονιά Μπάμπα Άμρ, η οποία έχει βρεθεί στο έλεος του κυβερνητικού στρατού.

Στην αρχή του βίντεο ένας κάτοικος φωνάζει στους παρατηρητές να επαναλάβουν μπροστά στην κάμερα την ανησυχία τους για τους πυροβολισμούς στην περιοχή. Καθώς μιλούν ακούγεται στο βάθος ο δυνατός ήχος πυροβολισμών.

«Έλεγες στον αρχηγό της αποστολής ότι δεν μπορείς να περάσεις στο δεύτερο δρόμο εξαιτίας των πυροβολισμών. Γιατί δεν το λες σε εμάς [εννοεί στην κάμερα];» φωνάζει ένας άνδρας αρπάζοντας τον παρατηρητή από τα ρούχα. Εκείνος του απαντά πως μόνο ο επικεφαλής της αποστολής μπορεί να κάνει επίσημες δηλώσεις.

Άλλοι κάτοικοι που είχαν περικυκλώσει τους παρατηρητές τους ικέτευαν να μπουν στις γειτονιές τους. «Ελάτε να δείτε, μας σφαγιάζουν, το ορκίζομαι» φώναζε ένας άνδρας. Σε δεύτερο βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube διαδηλωτές φωνάζουν πως «θέλουν διεθνή προστασία».

Οι παρατηρητές στη Χομς

Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία των παρατηρητών και των δημοσιογράφων στη Συρία.

Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι στην πόλη-προπύργιο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης. Ο βομβαρδισμοί στη Χομς σταμάτησαν τα ξημερώματα της Τρίτης πριν από την άφιξη των 50 παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου με επικεφαλής τον Σουδανό στρατηγό Μοχάμεντ Αχμέντ Μουσταφά αλ- Ντάμπι.

Δεκάδες άρματα μάχης αποσύρθηκαν από την Μπάμπα Αμρ, μία από τις συνοικίες όπου σημειώθηκαν οι αγριότερες επιχειρήσεις καταστολής, ωστόσο το εδρεύων στο Λονδίνο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ο στρατός έχει κρύψει τανκς σε κυβερνητικά κτίρια σε άλλα σημεία της πόλης.

Η πρώτη ημέρα της αποστολής των παρατηρητών στη μαρτυρική πόλη Χομς ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης και θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Οι παρατηρητές συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της πόλης και το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Dunia TV μετέδωσε την είδηση χωρίς να δείξει εικόνες.

«Η αποστολή επιθεωρεί τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαμπ Σμπάα και συναντάται με έναν από τους απαχθέντες και με οικογένειες μαρτύρων» μετέδωσε το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο -το καθεστώς Άσαντ αναφέρεται παγίως στους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες», χαρακτηρίζοντας την εξέγερση σχέδιο συνωμοσίας με δάκτυλο των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «τρομοκράτες» επιτέθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στη Χομς και ότι συριακές δυνάμεις σκότωσαν αρκετά μέλη μιας «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας» που επιχείρησαν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία. Το πρακτορείο ανέφερε πως κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά, επικοινωνιακός εξοπλισμός, στρατιωτικές στολές και πλαστές ταυτότητες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment