PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου μόνο το τελευταίο διήμερο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 110 άνθρωποι στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου αλ Άσαντ.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου μόνο το τελευταίο διήμερο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 110 άνθρωποι στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου αλ Άσαντ. Το βράδυ του Σαββάτου, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών έκαναν εφόδους σε σπίτια κοντά στην Δαμασκό και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές. Για απαράδεκτη βιαιότητα κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι όλοι οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας έκαναν εφόδους σε σπίτια κοντά στην Δαμασκό στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φθάνουν στο αποκορύφωμά τους μετά τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών που αξιώνουν εκδημοκρατισμό της χώρας.

Τα τελευταία 24ωρα, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και οπλοφόροι πιστοί στο Μπάαθ σκότωσαν τουλάχιστον 112 ανθρώπους, πυροβολώντας εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές ελευθερίες την Παρασκευή και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους μια ημέρα αργότερα.

Οι επιθέσεις ήταν οι αιματηρότερες και οι διαδηλώσεις οι μεγαλύτερες, αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στην παραμεθόριο με την Ιορδανία, πριν από πέντε εβδομάδες.

«Μπασάρ αλ Άσαντ, προδότη, δειλέ, πάρε τους στρατιώτες σου και στείλε τους στο Γκολάν», φώναζαν διαδηλωτές χθες, καταγγέλλοντας το ότι η Δαμασκός έστειλε το στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις του και όχι να απελευθερώσει τα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα του Ισραήλ, όπου η κατάσταση παραμένει ήρεμη μετά την εκεχειρία του 1974.

Ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα, ένα μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε σήμερα

Τις “αφόρητες” βιαιότητες στη Συρία καταδικάζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, κρίνοντας “απαραίτητο” η Δαμασκός να αρχίσει από τώρα “βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις”.

Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να “σταματήσει αμέσως” να χρησιμοποιεί “ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών” και να “σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν”, αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωση της.

Τα φονικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών “είναι αποκρουστικά και απαράδεκτα”, αποφάνθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι “όλοι οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη”.

Παρά την αναγγελία της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία, “αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μετρηθούν παρά μόνο με τις πραγματικές βελτιώσεις στη χώρα”, υπογράμμισε.

“Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να κάνει βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, και του κράτους δικαίου”, συνέχισε. “Είναι σημαντικό ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν από τώρα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα”, σημείωσε.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη, όταν αυτό θα αρχίσει, να υποστηρίξει μια γνήσια διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία”, υποσχέθηκε η Αστον, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή παρά μόνον εάν η Δαμασκός θέσει “τέλος στην οποιαδήποτε κατασταλτική βία”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment