PeristeriNews.gr
Πολιτική

Εκτάκτως στο Ισράηλ ο Νίκος Δένδιας


Επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως την Πέμπτη στο Ισραήλ, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία νωρίς το απόγευμα του κ. Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας επίσης πως παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Συνάντηση με Πομπέο στη Βιέννη

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομολόγό του Μάικ Πομπέο την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως μετά από σχετικό αίτημα της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και όλες οι πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News