PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Εκστρατεία καθαρισμού των ακτών από το δίκτυο Μεσόγειος SOS


Για 16η συνεχόμενη χρονιά, το δίκτυο Μεσόγειος SOS συντονίζει την πανελλαδική εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού ακτών με την ονομασία “Καθαρίστε τη Μεσόγειο”, που πραγματοποιείται τον Μάιο.

Το πρώτο ραντεβού είναι στην παραλία του Σχοινιά, την Κυριακή 9 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί. Σχολεία, φορείς, οργανισμοί, ομάδες και κάθε είδους εθελοντές καλούνται να επιλέξουν και να καθαρίσουν από μια παραλία ως ένα αρχαιολογικό χώρο, ένα πάρκο ή ακόμα και ένα χωριό ή μια γειτονιά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν ένα φύλλο καταγραφής συγκέντρωσης δεδομένων για την κατάσταση των ακτών που καθαρίζουν, τις πηγές ρύπανσης της περιοχής, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και άλλα.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP) και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Κιουκάσας, πρόεδρος του Μεσόγειος SOS, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου τη σημασία του εγχειρήματος, καθότι «η Ελλάδα έχει 16.000 χιλιόμετρα ακτές, το μισό όλης της Μεσογείου».

Επίσης, ενώ, όπως είπε, υπάρχει κάποια μέριμνα για τις προστατευόμενες χερσαίες περιοχές (Natura 2000), η προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου τώρα τελευταία έχει αρχίσει να συζητιέται. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη καθαρισμού πρέπει να μας γίνει συνήθεια και σχολίασε ότι στην Ελλάδα «αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα με μιζέρια, αν θα χτίσουμε στα 4 ή στα 8 στρέμματα, ή να θα είναι νόμιμα ή παράνομα τα αυθαίρετα και δεν ασχολούμαστε με τη ρύπανση που συντελείται».

Επιπλέον, έκανε κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των εθελοντών από την Πολιτεία, καθώς «ενώ σε όλο τον κόσμο το κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα και την ασφάλιση των εθελοντών, στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστοι».

Ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισήμανε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη ρύπανση της θάλασσας, ιδιαίτερα από πλαστικά. Συγκεκριμένα, στη Μεσόγειο επιπλέουν 500 τόνοι διαλυμένα πλαστικά σκουπίδια.

Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80 έως 90 χρόνια. Δύο τρόποι υπάρχουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος: ο περιορισμός ή η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, που γίνεται σε πολλά μέρη -εντός και εκτός Ευρώπης, και η απορρύπανση, που είναι, όμως, δύσκολη και χρονοβόρα.

Ο κ. Καρβούνης ενημέρωσε, επίσης, για το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής θαλασσίων απορριμμάτων από αλιευτικά σκάφη στη Νότια Γαλλία, που εξήγγειλε η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής, Ένωσης Μαρία Δαμανάκη, και θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, με την συνεργασία του κλάδου της αλιείας και του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών.

Ο κ. Κιουκάσας δήλωσε ότι «στο Ταμείο Αλιείας υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα και είναι ουσιαστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας να το εκμεταλλευτεί και να εφαρμόσει αντίστοιχα προγράμματα». Συμπλήρωσε, επίσης, πως «δεν φτάνει να συμμετέχουν οι βιομηχανίες πλαστικών στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών, αλλά πρέπει να παράγουν και λιγότερα πλαστικά».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment