PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Εκδήλωση Μνήμης στο Ίλιον για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012, στο Δημαρχείο Ιλίου.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012, στο Δημαρχείο Ιλίου.

Την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων του Κεμαλικού καθεστώτος, ακολούθησαν δημώδη ακριτικά άσματα του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Δροσιάς, παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας, από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «ο Θεόφιλος», καθώς και η προβολή video με την ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Ελλήνων στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, στην ομιλία του μίλησε για τον πολιτισμό, την αρχοντιά και την ευγένεια του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής Ποντιακής Κληρονομιάς. Απαγγέλλοντας στίχους στα ποντιακά από το τραγούδι «Αροθυμώ και τραγωδώ», επισήμανε την συμβολή της ποντιακής διαλέκτου στη διατήρηση στοιχείων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, μαζί με τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, τελούμε μνημόσυνο στον πολιτισμό που χάθηκε, στις αλησμόνητες πατρίδες και στο κομμάτι της ιστορίας που διεκδικούμε να αναγνωριστεί διεθνώς, αποδίδοντας δικαίωση στη μνήμη των θυμάτων και δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Ιλίου, με τον Σύλλογο Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός», παρευρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Γεωργία Ερμίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός» κύριος Νίκος Κουλαξουζίδης, Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ιλίου, καθώς και πλήθος προέδρων σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment