PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εγκρίθηκε το σχέδιο νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο


Η αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή ενέκρινε εσπευσμένα το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας.

Η αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή ενέκρινε εσπευσμένα το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας, με στόχο να μπει τέλος στην κρίση που έχει προκαλέσει το διάταγμα για διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου, ωστόσο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κλιμάκωση που θα πυροδοτήσει νέες διαμαρτυρίες.

Το σχέδιο επικρίνεται σφοδρά από την αντιπολίτευση που αποχώρησε από τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι οργανώνονται για σήμερα και αύριο ενώ οι οπαδοί του προέδρου θα οργανώσουν αντιδιαδηλώσεις υποστήριξής του. Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη διάλυση της αιγυπτιακής εθνοσυνέλευσης.

Ο Μόρσι, από την πλευρά του, επανέλαβε χθες ότι οι διευρυμένες προεδρικές εξουσίες δεν είναι παρά προσωρινές και θα εξαφανισθούν μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο σύνταγμα. Τα 234 άρθρα του Συντάγματος υιοθετήθηκαν έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση της συντακτικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε 19 ώρες. Το σχέδιο Συντάγματος θα διαβιβασθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αναμένεται να κηρύξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος εντός δεκαπενθημέρου για την έγκρισή του.

Πλήρης απαξίωση του νέου Συντάγματος από τον Ελ Μπαραντέι

«Αυτό το Σύνταγμα δεν έχει αξία, δεν έχει μέλλον, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας», δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση , ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και προσωπικότητα της φιλελεύθερης και κοσμικής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Όπως και στο προηγούμενο Σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι «οι αρχές της σαρία» αποτελούν «κύρια πηγή της νομοθεσίας», σε μία αρκετά μετριοπαθή διατύπωση, αφού ο ισλαμικός νόμος δεν καθίσταται η μοναδική πηγή του δικαίου. Ωστόσο, άλλα άρθρα που αναφέρονται στη σαρία προκαλούν την έντονη αντίδραση των Κοπτών και της φιλελεύθερης κοσμικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι αφήνουν περιθώρια για την ενίσχυση τη θέσης του ισλαμικού νόμου, κυρίως εάν υιοθετηθεί η στενή ερμηνεία τους.

Η ανεξιθρησκεία προστατεύεται, αλλά το κείμενο δεν αναφέρεται παρά στο ισλάμ, στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, πράγμα που αφήνει ανοικτή την πόρτα για διακρίσεις κατά μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων. Το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας σε μία τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να αναθεωρηθεί μία φορά. Τα στελέχη του κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές.

Τα συνδικάτα δεν μπορούν να διαλυθούν και οι εφημερίδες δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να απαγορευθεί η έκδοσή τους παρά μόνο με αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ένα άρθρο που επικρίνεται ιδιαιτέρως από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκείνο που επιτρέπει την προσαγωγή πολιτών ενώπιον στρατοδικείων «σε περίπτωση κρίσης που μπορεί να βλάψει τις ένοπλες δυνάμεις».

«Το σχέδιο προστατεύει ορισμένα δικαιώματα, αλλά παραλείπει άλλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment