PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος της Τυνησίας


Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα.

Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο Μπεν Άλι, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, έφθασε αεροπορικώς στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαιώνεται από ανακοινωθέν του παλατιού το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε χθες ότι, με τη στήριξη του στρατού, αναλαμβάνει προσωρινά και την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για “πλήρες χάος” από πλευράς ασφάλειας έκανε λόγο ο Γανούσι και κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.

Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

Αργά χθες Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα.

Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Σύμφωνα με αυτόπτες, ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια.

Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.

‘Εκκληση για ειρηνική επίλυση από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά χθες το βράδυ να υπάρξει “ειρηνική επίλυση” της εξελισσόμενης κρίσης στην Τυνησία μετά την φυγή του πρώην προέδρου της νωρίτερα στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης.

Νωρίτερα, σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το “θάρρος και την αξιοπρέπεια” του λαού της Τυνησίας, εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να “διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment