PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Είδος προς εξαφάνιση έχουν γίνει τα…φάρμακα!


«Άπιαστο όνειρο» τείνουν να γίνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα καθώς οι ελλείψεις στην αγορά είναι τόσο μεγάλες που πολύ σύντομα ακόμα και η ασπιρίνη μπορεί να φαντάζει είδος προς εξαφάνιση.

«Άπιαστο όνειρο» τείνουν να γίνουν τα φάρμακα στην Ελλάδα καθώς οι ελλείψεις στην αγορά είναι τόσο μεγάλες που πολύ σύντομα ακόμα και η ασπιρίνη μπορεί να φαντάζει είδος προς εξαφάνιση. Κάτι σαν τις χελώνες καρέτα-καρέτα…

Οι φαρμακοποιοί πλέον βρίσκονται σε απόγνωση γιατί αφενός δεν έχουν αποθέματα να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και αφετέρου βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς κλείσιμο.Έχει «στεγνώσει» η αγορά από φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στη zougla.gr, κάνει λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα το «στέγνωμα» της αγοράς.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Και αυτό δεν είναι κάτι που είναι τωρινό, είναι κάτι που το ξέρουμε εδώ και καιρό. Χρόνια αυτή η ιστορία. Τελευταία όμως, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα» σημειώνει.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Λουράντος, η έλλειψη φαρμάκων εντοπίζεται σε τρία σημεία. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν την Ελλάδα επισφαλή. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στείλει οδηγία προς την τράπεζα της Ελλάδος με την οποία επισημαίνουν ότι στην πυραμίδα των επισφαλών επιχειρήσεων είναι τα φαρμακεία διότι το 80% των εργασιών τους γίνεται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

«Όταν η Ευρώπη λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι επισφαλής εμείς τι να πούμε μετά; Το λέει η ίδια η Ευρώπη και λέει μάλιστα ότι τα φαρμακεία που συνεργάζονται μαζί τους μπορεί να μην πληρώσουν κάποια στιγμή. Άρα ο εφοδιασμός είναι μικρότερος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

Ο δεύτερος λόγος που έχει «στεγνώσει» η αγορά είναι ότι ακόμα και οι ποσότητες φαρμάκων που φτάνουν στη χώρα μας, εξάγονται στο εξωτερικό καθώς οι τιμές στην Ελλάδα ευνοούν την εξαγωγή. «Οι τιμές στην Ελλάδα ευνοούν την εξαγωγή από την οποία κερδίζουν ελάχιστοι και την πληρώνουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή, 20-30 φαρμακοαποθηκάριοι όπου τα εισάγουνε στις αποθήκες για να τα δώσουν στα φαρμακεία, τα δίνουν στα φαρμακεία της Ευρώπης» υπογραμμίζει.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι πλέον οι εταιρίες που προμηθεύουν με φάρμακα τη χώρα μας, δεν δέχονται επιταγές παρά μόνο μετρητά και αυτό γιατί φοβούνται μην χάσουν τα χρήματά τους, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι «βυθισμένη» στην οικονομική κρίση και όλα είναι ρευστά.

«Τα φαρμακεία έχουν διαλύθεί…δεν έχουμε ούτε ασπιρίνη»

Η βιωσιμότητα πλέον των φαρμακείων κρίνεται αμφίβολη καθώς όπως λέει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, απ’ την μια η δουλειά, οι εισπράξεις και οι πιστώσεις εκ μέρους των εταιριών-προμηθευτών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και απ’ την άλλη οι καθυστερήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία φαντάζουν ατελείωτες.

«Τα φαρμακεία έχουν διαλυθεί εντελώς. Οι εταιρίες κερδοσκοπούν εις βάρος μας φουλ. Μας έχουν καταστρέψει. Ο τομέας περνάει απίστευτη κρίση. Τα μισά φαρμακεία στην Ελλάδα θα κλείσουν.» τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει κατά καιρούς απευθυνθεί στον υπουργό υγείας εκθέτοντας το πρόβλημα, χωρίς όμως να έχει πάρει κάποια απάντηση.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα λέει ο πρόεδρος, αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία δεν διαθέτουν φάρμακα τα οποία προορίζονται για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, κατάθλιψη και σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Αν η Ελλάδα μείνει χωρίς φάρμακα δεν τους ενδιαφέρει. Έχουμε ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Ασπιρίνη δεν έχουμε, καρδιολογικά φάρμακα, φάρμακα για κατάθλιψη, αντικαρκινικά φάρμακα, φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Εμείς τους στέλνουμε στα νοσοκομεία πλέον. Τους λέμε πηγαίνετε στα νοσοκομεία να πάρετε φάρμακα» αναφέρει εξοργισμένος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment