PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Υπό συζήτηση, όταν έρθει η ώρα, η πρόταση Καμμένου


Η πρόταση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές «θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης ώστε όταν έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το Σύνταγμα δεν επιτάσσει ούτε και απαγορεύει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές. Όπως διευκρίνισε, το Σύνταγμα ορίζει πως ανάγκη για υπερψήφιση διεθνούς συμφωνίας από 180 βουλευτές υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης ή αρμοδιότητες που απονέμει το Σύνταγμα. «Δεν υφίσταται εδώ τέτοια συνταγματική επιταγή», συμπλήρωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λάβει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία». Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος πως η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα ψηφιστεί και από βουλευτές κομμάτων εκτός του κυβερνητικού σχήματος.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη, ο οποίος χαρακτήρισε «κακή και απορριπτέα» τη συμφωνία των Πρεσπών και «ανίσχυρες» τις σχετικές υπογραφές, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «εννοεί ότι δεν έχει συγκεκριμένες νομικές συνέπειες η υπογραφή της συμφωνίας, πέρα από μία: Η υποχρέωση της κυβέρνησης από την υπογραφή του κ. Κοτζιά είναι να προχωρήσει με καλή πίστη στα βήματα που θα θέσουν τη συμφωνία σε ισχύ». Ο κ. Τζανακόπουλος, πάντως, δεν έκανε εκτίμηση πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και υπενθύμισε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς ΠΓΔΜ.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» και επανέλαβε πως η κυβέρνηση σχηματίστηκε βασισμένη σε δύο πολιτικούς άξονες:

  • ανασυγκρότηση οικονομίας με έξοδο από μνημόνιο,
  • θεσμική θωράκιση της πολιτείας από τη διαφθορά.

«Έχουμε ακόμα δρόμο για να ανασυγκροτήσουμε οικονομία και να θωρακίσουμε την πολιτεία από διαπλοκή» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το κυβερνητικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας», καθώς και ότι «θα ολοκληρώσουμε τετραετία», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν βρίσκεται σε καμία ομηρεία».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Ελλάδα, είπε πως «επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων και ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα». «Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Απαλλαγμένη από διαρκείς και – πολλές φορές – παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Σε αυτή τη νέα εποχή δεν εισέρχεται πανηγυρίζοντας. Αλλά οργανώνοντας την επόμενη μέρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν επενδύσει την ύπαρξή τους στην ανακύκλωση της κρίσης» και τόνισε ότι «οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος της περιόδου 2010-2014, βρίσκονται αυτές τις μέρες σε πανικό καθώς βλέπουν ότι το καταστροφολογικό τους αφήγημα έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια». Εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ., είπε πως βρίσκεται σε πανικό, ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, τόνισε ότι «θυμωμένος από τη σκληρή γι’ αυτόν πραγματικότητα που περιέγραφε ο επίτροπος Μοσκοβισί, έσπευσε να του επιτεθεί». Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στη Ν.Δ. πως έχει συμπεριλάβει την περικοπή των συντάξεων στο πρόγραμμά της με πρόσχημα τη διεθνή δέσμευση της χώρας και τώρα χάνει το άλλοθί της.

«Για τη Ν.Δ. η κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο διεθνής τύπος, οι οικονομικοί αναλυτές και όσοι αναφέρονται στα πραγματικά δεδομένα, είναι ψεύτες», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε την Πειραιώς πως «διεκδικεί περήφανα την ιδιοκτησία ενός προγράμματος κοινωνικής ισοπέδωσης που προκαλεί ανατριχίλα». Σημείωσε επιπλέον ότι «το πρόγραμμα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την Ελλάδα θα μείνει στα χαρτιά», ενώ τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να απαντήσει ο Μητσοτάκης για την υπόθεση Novartis αύριο Πέμπτη στη Βουλή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment