PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Δ. Λιγνάδης: Καταιγιστικές εξελίξεις – Η υπερασπιστική γραμμή


Υπό κράτηση παραμένει στη ΓΑΔΑ ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή.

Την ώρα που νέες καταγγελίες θυμάτων και μαρτυρίες καταφθάνουν στις εισαγγελικές αρχές, διευρύνεται η δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών περί αδικημάτων σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε χθες αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, οι υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά από η δράση ΜΚΟ.

Η Praksis, με αφορμή την υπόθεση έκανε χθες την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τύπο που αναφέρονται σε οργανώσεις θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων της PRAKSIS, έχουμε ως πρωταρχικό στόχο την ομαλή ένταξη όλων των ευάλωτων ομάδων στην Ελληνική κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη των εν λόγω ομάδων , συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων ήταν και η συμμετοχή παιδιών στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού με την υποστήριξη του εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου.

Η PRAKSIS, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της , συνεργάστηκε με το Εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2015-2017, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Κοινωνική Κατοικία”, αλλά και στα παιδιά που φιλοξενούνταν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις και να συμμετέχουν στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Σε όλες τις δραστηριότητες αυτές, όπως και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική, ψυχαγωγική ή και αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχουν παιδιά ή και μέλη άλλων ευάλωτων ομάδων υπάρχει πάντα συνοδεία και εποπτεία από την οργάνωση με σκοπό την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εθνικό Θέατρο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις το Εθνικό Θέατρο με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως αν και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, «δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται μάλιστα ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού:

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας. Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε».

Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας

Στο μεταξύ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και συγκεκριμένη υπόθεση καταγγελλόμενου βιασμού από γνωστό ηθοποιό.

Με την εξέταση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα, άρχισε χθες η σχετική διαδικασία, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας.

Να σημειωθεί επίσης ότι χθες ανακοινώθηκε πως ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα ο κ. Κούγιας ζήτησε μια μέρα αναβολή για την απολογία του κατηγορουμένου, ώστε να ενημερωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κρατηθεί στη Ασφάλεια Αττικής μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κούγιας αναφέρει πως θα ζητήσει από την ανακρίτρια προθεσμία για την Πέμπτη ώστε «να ανταποκριθούν με επάρκεια, λόγω του περιορισμένου χρόνου, στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως απαιτούν οι αρχές του δικηγορικού σώματος και οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου».

Να σημειωθεί ότι νέος μάρτυρας που δηλώνει ηθοποιός και τραγουδιστής στο επάγγελμα και γνώριζε το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν υπήρξε θύμα του, προσήλθε αυτοβούλως στον εισαγγελέα καταθέτοντας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ωστόσο, η μαρτυρία που βαραίνει τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον που βοήθησε στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα και του τρόπου δράσης του.

Δηλώσεις Κούγια

Σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης στο MEGA, o Αλέξης Κούγιας, «ο στόχος είναι η κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση».

Όπως υποστήριξε, όλοι θα καταλάβουν ότι ο κορυφαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι θύμα τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία έχουν σχέση με το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Λιγνάδης χρησιμοποιείται για να καταστραφεί η Μενδώνη, η οποία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ξεμπλοκάρει την υπόθεση του Ελληνικού και έθιξε τεράστια οικονομικά συμφέροντα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα τόνισε εμφατικά πως, «αν είναι αλήθεια αυτά που είπε ο πελάτης μου, είναι τιμή μου να τον εκπροσωπήσω».

Ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα καχύποπτος ως προς το ένταλμα σύλληψης.

Για τους αυτόπτες μάρτυρες, υποστήριξε ότι πρόκειται για λαϊκό δικαστήριο και πως το γεγονός ότι τον έβλεπαν σε μέρη που συχνάζουν παιδιά, δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία καταδίκης. «Το τι λέει κάποιος, δε σημαίνει ότι είναι ποινικό αδίκημα», είπε σχετικά.

Η υπερασπιστική γραμμή

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει ήδη πει ο Αλέξης Κούγιας, η υπερασπιστική γραμμή του Δημήτρη Λιγνάδη θα κινηθεί, στη γραμμή της πλήρους άρνησης των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί δηλώνοντας αθώος, στη γραμμή της σκοπιμότητας εκ μέρους των μηνυτών τους οποίους παραδέχεται ότι γνωρίζει και στη γραμμή της αποδόμησης των μαρτύρων ως αναξιόπιστων.

Ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του, ότι η ανακρίτρια θα ζητήσει να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για την ψυχική κατάσταση του Δημήτρη Λιγνάδη, σε βάρος του οποίου όπως είπε «κατακρεουργήθηκε το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment