PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Απλή και ανόθευτη αναλογική


Την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της «απλής και ανόθευτης αναλογικής» που «είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή και υπενθύμισε ότι αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, απέρριψαν Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ’ τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η Ν.Δ. είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι βασικός στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια». «Τα περί υπεράσπισης της “δημοκρατίας”, που αναμασάτε όλοι σας, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας», είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημειώνοντας: «Γιατί την ώρα που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή ακόμα ένα καλπονοθευτικό σύστημα, από το οποίο θα προκύψει άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με δεδομένο όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής του λαού στις εκλογές αλλά και το ποσοστό που τελικά απαιτείται για το σχηματισμό της, έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, απαιτώντας, για παράδειγμα, ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας, πρέπει να πάρει μέρος σε Γενική Συνέλευση το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες της γνωστής σε όλους εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Αυτό, όπως είπε, «πρόβλεπε ο αντεργατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά με χαρά της διατήρησε και επέκτεινε παραπέρα η Ν.Δ. «Η “δημοκρατία” σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε» συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι η πρόταση της Ν.Δ. έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση στο βασικό ζήτημα ότι και τα δύο κόμματα θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο εκβιασμός των διπλών εκλογών στο όνομα της αποφυγής περιπετειών το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «”πολιτική πάσα” στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί “κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”, νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα».

«Και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί υπάρχει το έδαφος για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας», που είναι «η στρατηγικη σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, έδωσε τη δυνατότητα, από κοινού να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το “κλειδί” για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην κάλπικη κάλπη και στην κυβερνητική εναλλαγή ίδιας κοπής διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα αν αυτή θα αφορά σε ένα, δύο ή και περισσότερα κόμματα». Όπως ανέφερε, το “κλειδί” βρίσκεται στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του μέσα στους τόπους δουλειάς». «Αυτό είναι και το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα, πάνω στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει ο λαός μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment