PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Δώδεκα ύποπτοι φάκελοι σε πανεπιστημιακά ιδρύματα


Δώδεκα φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό χθες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στη Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους στον φάκελο της Μυτιλήνης δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί είναι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε κι έχει καταστραφεί, ενώ έχουν κρατηθεί μόνο τα γραμματόσημα.

Στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Πέμπτης εξιτήριο πήραν οι επτά που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε). Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, γιατί με το άνοιγμα του φακέλου κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία ωστόσο από χθες το βράδυ είχαν υποχωρήσει. Όπως έγινε γνωστό, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.

Υπενθυμίζεται ότι στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε χθες το μεσημέρι ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ΓΓΠΠ συνιστά, σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην ανοιχθεί, αλλά να ενημερώνεται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στον χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες» συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment