PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Διόρθωση τετραγωνικών μέτρων ακινήτων στους δήμους


Ανοιχτή και διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους είναι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους.

Μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο δήμο τυχόν αποκλίσεις που αφορούν την επιφάνεια των ακινήτων τους και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των οικημάτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα.

Μέχρι το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (ή στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου): επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Παρακάτω παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις για την ορθή δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων. Επισημαίνεται ότι όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων τους.

1. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης διόρθωσης στην πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων;

Σύμφωνα με τον νόμο η δήλωση διόρθωσης θα πρέπει να υποβληθεί στην πλατφόρμα μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.

2. Πού δηλώνω τα τετραγωνικά μέτρα;

Στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Εισέρχεστε στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων». Θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε με τους κωδικούς του Taxisnet.

3. Πώς θα διορθώσω τα λάθη σε όλα τα ακίνητα που έχω;

Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο για το οποίο επιθυμείτε να υποβάλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά τον δήμο όπου ανήκει. Στη σελίδα των δηλώσεων επιλέξτε «Δημιουργία Νέας Δήλωσης». Πρέπει πρώτα να εξουσιοδοτήσετε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

4. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον αριθμό παροχής;

Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο αριθμός που βρίσκεται χτυπημένος στην ασημί μεταλλική πλακέτα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).

Ολόκληρος ο αριθμός βρίσκεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) στην πρώτη σελίδα πάνω δεξιά με την ένδειξη Αριθμός Παροχής. Ο αριθμός παροχής συμπληρώνεται χωρίς κενά.

5. Έχω κομμένη παροχή ρεύματος, τι πρέπει να κάνω;

Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

α) Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).

β) Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

γ) Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

δ) Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

6. Ποιος υποβάλλει δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες email μέσω των κωδικών Τaxinet.

Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.

Τα πρόστιμα για μη δήλωση των πραγματικών τ.μ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

1. Ποια είναι τα οφέλη της εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στην πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων για τους υπόχρεους;

Η απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις. Τυχόν διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1/1/2020.

2. Τι συνέπειες έχει η παρέλευση της προθεσμίας σε περίπτωση που δεν δηλωθούν οι πρόσθετες επιφάνειες;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας ενεργοποιείται το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη.

3. Τι είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύος αλλαγής των τ.μ.;

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος αλλαγής των τ.μ. αναφέρεται στην ημ/νία δημιουργίας ή αλλαγής τ.μ. του ακινήτου στη δήλωση. Για παράδειγμα: Σε περίπτωση που υπάρχει προσθήκη 20 τ.μ. σε ένα ακίνητο 100 τ.μ., το οποίο στον ΔΕΔΔΗΕ είναι δηλωμένο με 100 τ.μ., ως ημερομηνία έναρξης ισχύος αλλαγής των τ.μ. θα πρέπει να δηλωθεί η ημ/νία της αύξησης τ.μ. που αναφέρεται και στη σχετική άδεια. Αν το ακίνητο ήταν εξαρχής 120 τ.μ., τότε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος αλλαγής των τ.μ. λογίζεται η ημερομηνία της οικοδομικής άδειας ή της κτήσης του ακινήτου.

4. Η δήλωση που θα υποβάλω θα τροποποιήσει και το Ε9;

Η δήλωση μέσω της πλατφόρμας απευθύνεται στους δήμους. Σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τη δήλωση του Ε9. Ωστόσο, τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9 και αμέσως μετά να δηλωθούν τα επιπλέον τ.μ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι η αύξηση των τετραγωνικών στο Ε9 σημαίνει και υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment