PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διχογνωμία ακαδημαϊκών για τον νέο νόμο στα ΑΕΙ


Δεν έχουν ενιαία στάση οι ακαδημαϊκοί για τα μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Δεν έχουν ενιαία στάση οι ακαδημαϊκοί για τα μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αρκετοί θεωρούν θετική την αλλαγή που έκανε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η υπουργός, η οποία δέχθηκε να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετή να αμβλύνει τις απόψεις τους περί «αντιδραστικών» διατάξεων.

«Κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα» χαρακτηρίζει η Ευγ.Μπουρνόβα, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), την αλλαγή που έκανε η υπουργός με την εκλογή πρύτανη και συνεχίζει: «Δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νομοθετήματος. Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να διατηρηθούν τα όργανα και οι αρμοδιότητες των τμημάτων όπως είναι, ενώ σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση».

«Το νομοθέτημα είναι γεμάτο με αντιφάσεις και αντισυνταγματικότητες» είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι ήδη η Σύγκλητος του ιδρύματος, που συνεδρίασε χθες, επισήμανε ότι το νομοθέτημα για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ:

Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Υποβαθμίζει τα πτυχία των Τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και την υποαπασχόληση.

Δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια.

Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του πανεπιστημίου.

Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Διαγράφει φοιτητές που στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Εξάλλου, στην απόφαση της Συγκλήτου τονίζεται: «δεν έχει άλλο δρόμο παρά να προβάλλει ως άμεσο και βασικό στόχο της πανεπιστημιακής κοινότητας την με κάθε νόμιμο τρόπο κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου, που πλήττουν ευθέως τα ιδανικά της Παιδείας και διαλύουν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές, προκειμένου να ενημερωθούν οι καθηγητές για τις εξελίξεις ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.

Ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης επισήμανε ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα διδακτορικών στα ΤΕΙ, κάτι για το οποίο είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί θετική την εκλογή πρύτανη-προέδρου ΤΕΙ από το σύνολο των διδασκόντων, κάτι που, όπως τονίζει, θα πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα όργανα.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αποκάλυψε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αλλαγών, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας για τη συμβολή τους προς την κατεύθυνση των αλλαγών, κάνοντας ιδιαίτερη και ονομαστική αναφορά στη Μαριέττα Γιαννάκου αλλά και στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Leave a Comment