PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διπλωματικός ελιγμός και σφυροκόπημα του καθεστώτος Καντάφι


Η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουάμαρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι, δήλωσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη.

Η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουάμαρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι, δήλωσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης έδειξε το βράδυ της Δευτέρας, στιγμιότυπα που παρουσίαζαν σε “πραγματικό χρόνο” τον Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς του, μέσα από το γνωστό άσπρο τζιπ, με το οποίο παρουσιάζεται να μετακινείται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Ο γραπτός υποτιτλισμός των στιγμιότυπων ανέφερε “Ο αδελφός ηγέτης ανάμεσα στους οπαδούς του”.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις πόλεις της περιοχής Τζάμπαλ Αλ-Γάρμπι, στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής αυτής, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, υπάρχουν “πολλά θύματα” από τους βομβαρδισμούς.

Οι εξεγερμένοι στη Μιζουράτα, πόλη ανατολικά της Τρίπολης, ζήτησαν εκ νέου την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας για να πετύχουν το στόχο τους κατά των καθεστωτικών δυνάμεων, που εδώ και ημέρες βομβαρδίζουν την πόλη.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα στη Λιβύη.

Τις εκτιμήσεις αυτές ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, στη Λιβύη, ενημερώνοντας το σώμα, για τις επαφές που είχε με τα μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των ανταρτών, αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, κανένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δεν έχει πραγματοποιήσει έξοδο από τις 22.00 χθες το βράδυ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται, ωστόσο, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ζητήσει την επέμβασή τους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εις το εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αποστολές τροφοδοσίας εν πτήσει, παρεμβολών στα συστήματα ραντάρ και αναγνώρισης. Η Βρετανία θα ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες με τέσσερα ακόμη μαχητικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ένα πλοίο ναυλωμένο από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέπλευσε χθες από τη Μιζουράτα για τη Σφαξ μεταφέροντας 60 τραυματίες, ενώ τουρκικό οχηματαγωγό που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο απομάκρυνε 460 τραυματίες και πρόσφυγες από τη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη.

Την αναστολή της λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τρίπολη της Λιβύης, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων έχει αναλάβει η εκεί Πρεσβεία της Ουγγαρίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment