PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διακίνηση και πώληση προϊόντων αδυνατίσματος μέσω διαδικτύου


Δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων για απάτη και νοθεία τροφίμων σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τον εντοπισμό ιστοσελίδων οι οποίες προωθούσαν παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία τέσσερις ιστότοποι διαφήμιζαν και προωθούσαν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.

Από διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε πως τα επίμαχα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους μέσω των επίμαχων ιστότοπων διατίθεντο προς πώληση σε έναν εξ’ αυτών και σε έξι ακόμη ιστοσελίδες, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και ακολούθως να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως στη μία ιστοσελίδα, γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων-λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πεισθούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη νομιμότητα-γνησιότητα του προϊόντος.

Κατόπιν αλληλογραφίας με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα επίμαχα προϊόντα-σκευάσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους στη χώρα είναι παράνομη καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Ως εκ τούτου ήταν δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ για ένα από αυτά έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ, με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές, να μην προβαίνουν στην αγορά του.

Ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα που οδήγησε στην ταυτοποίηση των στοιχείων τριών ατόμων (δύο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού) ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των πέντε ιστοσελίδων.

Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε, πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών τόσο για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, όσο και για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Leave a Comment