PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διαδηλώσεις σε Ιορδανία και Μπαχρέιν


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν της Ιορδανίας, ενώ διαδηλωτές στο Μπαχρέιν εξακολουθούν να ασκούν πίεση στο καθεστώς

Ιορδανία

Από τη συμμετοχή τουλάχιστον δέκα χιλιάδων διαδηλωτών, όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές, χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές κινητοποιήσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας, με αίτημα τη διεκδίκηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής κινητοποίησης, ήταν η μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ειρηνική εξέλιξή τους, καθώς σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρξε επίθεση προσκείμενων στο μοναρχικό καθεστώς, εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

Η σημερινή «ημέρα της οργής», όπως την ονόμασαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, βασίστηκε στην οργανωτική στήριξη της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και άλλων 19 πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1952, που είχε εφαρμόσει ο βασιλέας Ταλάλ, παππούς του σημερινού Αμπντάλα Β. Από τότε το σύνταγμα αυτό, τροποποιήθηκε 92 φορές, όλες στην κατεύθυνση εκχώρησης εξουσιών στη μοναρχία.

Η σημερινή ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή διαδήλωση στην Ιορδανία, από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησε η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης.

Μπαχρέιν

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, διοργανώνει η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού και αίτημα «Να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν», που είναι η σουνιτική δυναστεία η οποία έχει την κυβερνητική εξουσία για 200 χρόνια.

Ωστόσο διχογνωμίες εμφανίζονται μέσα στους κόλπους των διαδηλωτών, αν τελικά το κυρίαρχο ζήτημα είναι η πλήρης απομάκρυνση των κυβερνώντων ή αν είναι καλοδεχούμενη και μια μεταρρυθμιστική αλλαγή στη χώρα.

Ιδιαίτερη πίεση από τις δυνάμεις καταστολής δεν υπήρξε, αν και παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι επτά ήταν οι νεκροί του πρώτου κύματος διαδηλώσεων, πριν από 12 ημέρες.

Παράλληλα στην πρωτεύουσα Μανάμα διεξήχθησαν συνομιλίες με τον Αμερικανό ναύαρχο Μάικ Μάλεν και τον βασιλιά Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα, όπως και τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment