PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διήμερη απεργία οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα των σχολείων


Σαρανταοκτάωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6 και 7 Φεβρουαρίου, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στην καθαριότητα σχολικών κτηρίων.

Κυρίως γυναίκες εργαζόμενες, δηλώνουν πως έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών (υπάρχουν συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες με 19 έτη συνεχούς εργασίας) «με την επισφαλή εργασιακή σχέση τους, τις εξευτελιστικές αμοιβές που πάντα καταβάλλονται καθυστερημένα, τις εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας», ενώ «προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουν πάντα και μόνο υποχρεώσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν στην ασθένεια».

Όπως υποστηρίζουν, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας καμία ανταπόκριση στα δεκάδες αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα στον κλάδο, «τα οποία εξακολουθούν και υφίστανται, δίχως κανένας να ενδιαφέρεται για την επίλυσή τους».

Οι εργαζόμενες/οι, «λόγω της συστηματικής αδιαφορίας της Πολιτείας» για την καθαριότητα των σχολείων, «των συνεχιζόμενων και επί σειρά ετών και από όλες τις κυβερνήσεις απαράδεκτων καθυστερήσεων» στην καταβολή των δουλευμένων  αποδοχών τους, αλλά και στον προγραμματισμό κάθε σχολικής χρονιάς, οργανώνουν τη 48ωρη αυτή κινητοποίηση, που περιλαμβάνει και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία κι οργανισμούς στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς και διαβήματα διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στους δήμους όλης της χώρας την Παρασκευή.

Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, αξιοπρεπείς αμοιβές κι ανθρώπινες συνθήκες Εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας.

Η ΓΣΕΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ δηλώνει πως στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Όπως σημειώνει, «την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα σχολεία της χώρας κλείνουν λόγω του ιού της γρίπης, τα συναρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να αγνοούν τους ανθρώπους που έχουν επωμισθεί το βάρος της καθαριότητας και της απολύμανσης των σχολικών κτηρίων, ώστε να υπάρξει διάλογος και να βρεθεί λύση στα πολλά και σημαντικά εργασιακά τους προβλήματα».

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα και μαζί με πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας στηρίζουν από κοινού «τον δίκαιο αγώνα τους».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment