PeristeriNews.gr
Πολιτική

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή


Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, άρχισε στη Βουλιαγμένη η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, άρχισε στη Βουλιαγμένη η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή αρχηγών κυβερνήσεων, υπουργών και επικεφαλής οργανισμών, καταδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προκύπτουν απ’ αυτό, ως απάντηση στις κλιματικές, οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

Σκοπός της διάσκεψης είναι να συμβάλει στην αναγκαία όσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να αναδειχθούν οι προτεραιότητες των «πρότζεκτ» που θα δώσουν ώθηση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε “να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία Μεσόγειο ειρηνική και ευημερούσα, προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν – με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει συστήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – του πρωθυπουργού της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η συμμετοχή πολυάριθμων χωρών σε υπουργικό επίπεδο, όπως της Αλβανίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας,της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Συρίας, της Τυνησίας, δίνουν την ευκαιρία για πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές προσεγγίσεις.

Η “Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο” εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση μέσα από την περιφερειακή συνεργασία, ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών.

“Αυτή η απειλή μας ενώνει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι “το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών”.

Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment