PeristeriNews.gr
Διεθνή

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας


Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνεται επίσης ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης ενισχύονται, ενώ τα βασικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα κατά το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

Για το λόγο αυτό συμφώνησαν ως προς το κείμενο περιορισμένης τροποποίησης της Συνθήκης που αφορά τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.

Στόχος είναι η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ο “27” σημειώνουν , επίσης, τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουνίου 2011 προκειμένου να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ο εν λόγω μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού, ενσωματώνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά που εκτίθενται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 28ης Νοεμβρίου 2010, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.

Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

“Ενα εκατομμύριο υπογραφές για νέα Συνθήκη”

Την διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια σ
υζήτηση για την νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας πρότεινε στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τους ευρωβουλευτές του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά με την επιμήκυνση του δανείου.

Με τη σημερινή μου παρέμβαση, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε γενικότερες εξελίξεις. Είναι χρέος μας, τις επόμενες ημέρες, να είμαστε όλοι μια γροθιά, όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, τέλος ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

«Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης». Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την Παρασκευή, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment