PeristeriNews.gr
Διεθνή

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ


“Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν”, τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

“Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν”, τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνεται ημέρα με την ημέρα. Ανέφερε πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί εντολές από το εξωτερικό.

Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου ανέτρεψε τις πληροφορίες περί άμεσης παραίτησής του.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα “Κάτω ο Μουμπάρακ” , “Μουμπάρακ τελείωσες” και “Φύγε τώρα” .

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν σε τηλεοπτική ομιλία του προς το Εθνος αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας “οδικός χάρτης” .

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας του, προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, δήλωσε μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους απέναντι το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment