PeristeriNews.gr
Υγεία

Δεν μπορείτε να σκοτώσετε τον ιό πίνοντας νερό


Πρώτα διέρρευσε η παράξενη και άκρως επικίνδυνη πληροφορία ότι ο Covid19 μπορεί να θεραπευτεί με κοκαΐνη. Αφού κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η γαλλική κυβέρνηση έπρεπε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για fake news.

Στη συνέχεια ήρθε ο ισχυρισμός ότι η αποφυγή παγωτού θα μπορούσε να βοηθήσει αναγκάζοντας τη Unicef ​​να εκδώσει δήλωση ότι αυτό δεν είναι επίσης αλήθεια. Μετά είχαμε την επίσης ψευδή και άκρως επικίνδυνη ιδέα ότι μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση χλωρίνης.

Αν και η πανδημία ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, έχει ήδη πυροδοτήσειμια πληθώρα ηλεκτρονικών μύθων και αστικών μύθων για το πώς να το αποφύγετε. Ορισμένοι προτείνουν κάτι ακίνδυνο: ότι το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει. Το BBC εξηγεί γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο.

Οι αναρτήσεις που μοιράζονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι πάντα υγρά για αυτό πρέπει να πίνουμε νερό κάθε 15 λεπτά. Η λογική είναι ότι αυτό θα βοηθήσει να «ξεπλύνουμε» τον ιό από τον οισοφάγο, στέλοντάς τον στο στομάχι μας, όπου θα σκοτωθεί από το οξύ του.

«Αυτό είναι τόσο απλοϊκό, που δεν μπορώ καν να καταλάβω πως κυκλοφόρησε τόσο πολύ» σχολιάζει η Kalpana Sabapathy, κλινική επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Εξηγεί ότι οι λοιμώξεις συχνά αρχίζουν αφού έχουμε εκτεθεί σε χιλιάδες ή εκατομμύρια ιικά σωματίδια και επομένως το να διώξουμε μερικά από τον ισοφάγο είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να τα ξεπλύνετε όλα και να τα στείλετε στο στομάχι σας» λέει προσθέτοντας: «Έως τότε θα τα έχετε ήδη στα ρουθούνια σας και αλλού». Όπως επισημαίνει ακόμη και αν ο ιός δεν έχει ήδη καταφέρει να βρει το δρόμο του μέσα στα κύτταρα της αναπνευστικής οδού σας, μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα με άλλους τρόπους. Όπως μερικοί άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αγγίζοντας το στόμα τους με μολυσμένα δάχτυλα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί αγγίζοντας τη μύτη ή τα μάτια.

Να σημειώσουμε πως ούτως ή άλλως αυτή δεν θεωρείται η κύρια διαδρομή μετάδοσης. Αντ’ αυτού, ο κύριος κίνδυνος είναι η εισπνοή μικροσκοπικών σταγονιδίων που περιέχουν χιλιάδες ιικά σωματίδια μετά από ένα βήχα ή φτάρνισμα. Αυτά παραμένουν στον αέρα ακόμη και ώρες αργότερα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment