PeristeriNews.gr
Οικονομία

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα


Έντονες ήταν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Διαφωνία υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη «Real news». Ανέφερε ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατύπωσε την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

Επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ, Γιούνκερ

Εξάλλου, το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό αντικείμενο των τριών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment