PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Δεν είναι στόχος ο Καντάφι»


Οι δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο, παρά την επίθεση σε κτήριο που βρίσκεται στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη.

Μία ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, σημειώθηκε στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

Η διεθνής Συμμαχία, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, βομβάρδισε την πόλη της Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του συνταγματάρχη Καντάφι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στόχο την προστασία των αμάχων και δεν στοχεύουν τον Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Ιταλία εκφράζει σκεπτικισμό για τις επιχειρήσεις, όπως και η Γερμανία, η Τουρκία και η Κύπρος.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Ζιντάν, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος στο Άμπου Ντάμπι δήλωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα περιοριστεί “στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν πιθανή η συμμετοχή των Εμιράτων στις αεροπορικές επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας.

Οι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη χρήση βίας κατά μιας τρίτης χώρας, τονίζοντας ότι η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Πάντως, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών “οντοτήτων” και μελών της κυβέρνησης της χώρας.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχολούν το ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι του οποίου, βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση. Ωστόσο, οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας να τεθεί υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση , μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις.

«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

Εκτινάχθηκαν, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment