PeristeriNews.gr
Οικονομία

Δεκαεπτά επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ


Εταιρείες από Ρωσία, Ιταλία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ιαπωνία, Ισραήλ, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ.

Εταιρείες από Ρωσία, Ιταλία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ιαπωνία, Ισραήλ, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αιτήσεις υπέβαλαν 17 επενδυτές από 12 χώρες, οι 7 εκ των οποίων εκτός Ευρωζώνης.

Το Δημόσιο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του ομίλου συνολικά ή ξεχωριστά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου, στον οποίο πάντως το κράτος θα κρατήσει το 34%).

Έτσι, τέσσερις φάκελοι αφορούν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος μόνο για το ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τη διαχείριση του συστήματος, ενώ 12 φάκελοι αφορούν στην ΔΕΠΑ μόνη της ή πακέτο με το ΔΕΣΦΑ.

Ο αριθμός των κατ’ αρχήν ενδιαφερομένων χαρακτηρίζεται από την αγορά ως ικανοποιητικός και εκφράζεται αισιοδοξία, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, ώρα 19.00 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ.

Ενδιαφέρον εξεδήλωσαν 17 επενδυτές από 12 τουλάχιστον χώρες οι 7 εκτός Ευρωζώνης. Κατ’ αρχήν ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ξεχωριστά αλλά και τον Όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Το μέγεθος και η ποιότητα του ενδιαφέροντος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία εισέρχεται πραγματικά σε μια νέα φάση οικονομικών εξελίξεων, καθώς και επιβράβευση των προσπαθειών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίαση του, θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλλουν ενδεικτικές προσφορές.

Όσοι από τους ενδιαφερόμενους προεπιλεγούν, αφού υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών».

Σημειώνεται πως ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές συμμετέχουν σε σχέδια διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η έκβαση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ θα επηρεάσει και την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του, θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και των ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλουν τις αρχικές ενδεικτικές προσφορές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όσοι προκριθούν, αφού πρώτα υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο, καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ (65%), προς πώληση προσφέρεται και το 35% που ελέγχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment