PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Δεδομένη χρεοκοπία και αναπόφευκτο «κούρεμα» για την Ελλάδα»


«Το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, το μόνο ερώτημα είναι το “πως” και “πότε” θα πραγματοποιηθεί το αναπόφευκτο «κούρεμα», καθώς και πως θα περιοριστούν οι παράπλευρες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών,Περ Στάινμπριουκ.

«Το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, το μόνο ερώτημα είναι το “πως” και “πότε” θα πραγματοποιηθεί το αναπόφευκτο «κούρεμα», καθώς και πως θα περιοριστούν οι παράπλευρες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πιθανότερος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του καγκελαρίου στις επόμενες εκλογές, Περ Στάινμπριουκ, σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στη Βιέννη.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του αυτή και σε σημερινή συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Περ Στάινμπριουκ, ο οποίος θεωρείται σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία, ανέφερε πως, ως επί το πλείστον συζητείται μια διαγραφή του 50% του ανερχόμενου σε περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους της Ελλάδας, η οποία, σημείωσε, θα πρέπει κατόπιν να βοηθηθεί για να υπάρξει αναθέρμανση της πραγματικής της οικονομίας.

Προβλέποντας πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια να επιστρέψει στις χρηματαγορές, για να αυτοχρηματοδοτηθεί και πάλι κάτω από λογικές προϋποθέσεις, ο κ. Στάινμπριουκ τόνισε πως υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετά μέσα για να βοηθηθεί η Ελλάδα και εάν αυτά δεν επαρκούν, θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Συγχρόνως προειδοποίησε πως ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος εάν συνεχιστεί η μέχρι τώρα τακτική προχειρότητας, καθώς δεν είναι λύση το ένα πακέτο βοήθειας να διαδέχεται το άλλο, αντί να γίνει ένα ριζοσπαστικό βήμα, ενώ δεν θέλει καν να σκεφτεί τι θα συμβεί τον ερχόμενο Μάρτιο με το επόμενο πακέτο, ή ακόμη εάν τελικά δεν ψηφιστεί από τη Σλοβακία η ενίσχυση του EFSF.

Ο κ. Στάινμπριουκ προειδοποίησε πως κάποτε θα εκλείψει η νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αυτών των πακέτων διάσωσης και θα ανοίξει ο δρόμος για μαζική διαρροή ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα στα δεξιο-σοβινιστικά κόμματα και ως εκ τούτου απαιτείται να υλοποιηθούν ανεμπόδιστα τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών διάσωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο 64χρονος δημοφιλής πολιτικός, είναι αναγκαίο να υπερψηφιστεί από τη σλοβακική Βουλή η επέκταση του EFSF, αμέσως μετά να γίνει η εκταμίευση στην Ελλάδα της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο διάσωσης και στη συνέχεια, μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, να υλοποιηθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, η διαγραφή χρέους θα έχει σίγουρα επιπτώσεις για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και για ελληνικές, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατά την άποψή του θα πρέπει να επιστρέψει στην παραδοσιακή νομισματική της πολιτική, ήδη έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα από αυτές τις τράπεζες, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment